AKTUELNO

Meštanin Busije Jovan Vučenović nešto više od 20 godina živi u ovom mestu, a on se za Pink prisetio dešavanja od pre 27 godina, kada je, pod prisilom hrvatske vojske, napustio Knin.

"Težak dan, teške uspomene ,i rane koje ne zarastaju" započeo je svoju ispovest Vučenović:

Foto: TV Pink Printscreen

Dan je osvanuo uz granatiranje. Ne znate sa koje strane stižu mine i granate. Među narodom strah, panika i neizvesnost. Ljudi beže, ne znaju ni sami kuda. Ja sam krenuo tek uveče, kada sma video da mog komšiluka nema. Krenuo sam na nagovor komšije. Uzeo sam njegov traktor kako bi povezao više ljudi. Ne znam ni koliko nas je bilo tu na traktoru. Bilo je to putovanje gde sam posle tri dana tek spavao. Bilo je dece, od dve godine, pa sve do starijih ,90 godina... Ovo je težak dan, momenat za sve nas krajišnike. Vozite unezverena lica, sa izgubljenim pogledima... Nismo poneli ništa, jer smo mislili da ćemo se vratiti, međutim, desilo se šta se desilo. Neko je poneo nešto, neko ništa. Imali smo samo sreću jer smo krenuli uveče, pa smo usput mogli da vidimo ostatke granatiranih vozila, garderobe, delove tela...To zlodelo su učinili avioni takozvane republike Hrvatske - rekao je Vučenović.

Kako kaže, imao je sreću da njegova kolona ne bude granatirana.

- Oni lažu da smo mi okupirali Hrvatsku, a naši preci su tamo živeli od davnina. Mi nikoga nismo ugrožavali, oni su vršili zločine nad svojim građanima, samo zbog vere - priča Vučenović.

Foto: TV Pink Printscreen

To je genocid, napomenuo je Vučenović, dodajući da se u nekoliko navrata vratio u Knin, dodajući da tamo više nema našeg naroda i da to nije mesto kakvo je ostalo u njegovom pamćenju.

Od devedesetih se sve promenilo čudi me da nas nisu obeležili nekim trakama. Danas kad odemo tamo kažu da nemamo koga da vidimo. Nas je tamo malo, samo su stariji, mladih je vrlo malo - rekao je Vučenović.

Autor: