AKTUELNO

Kardiolog Miljko Ristić kaže da je ljudski organizam takav da se može prilagoditi na visoke i niske temperature. Kako objašnjava, najidealnija temperatura tela, jeste malo niža od sobne temperature.

Za organizam, 12 stepeni jeste idealna temperatura tela, kaže Ristić, dok namirnice ili piće koje uzimamo treba da budu upravo te, ili slične temperature.

Ristić se prisetio i iskustva iz 2016. godine, kada je i sam imao uvid u to, koliko kineski doktori vode računa o temperaturi i hranjenju tela tokom letnjih meseci koji su najrizičniji za pojedine bolesti.

- Ja sam pre šest godina bio u Kini, sećam se da smo imali operaciju koju su prekinuli, jer je bilo 12 sati kada je vreme za ručak - naveo je Ristić, pa se dotakao i hladnih pića koja konzumiramo leti.

Doktor je objasnio da je zabluda to, da se, kada je organizam zagrejan, najbolje možemo rashladiti hladnim i gaziranim pićima. Naprotiv, Ristić upozorava koliko su ona opasna.

- Gazirana pića prijaju, ali ne treba preterivati, jer posle toga osećamo nadutost. Alkoholna pića šire krvne sudove, i treba ih maksimalno izbegavati tokom letnjih meseci kada je vrelo - priča Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ristić dodaje da na visokim temperaturama jeste prisutno dosta kolapsnih stanja, upravo zbog širenja krvnih sudova, dodajući da su najbolja pića za osveženje tokom vrućina najpre voda, potom limunada ili neki drugi ceđeni sok.

- I deca isto, često umorna piju hladna pića, što nije preporučljivo - kaže Ristić.

Kafa ne utiče loše, ukoliko se pije u razumnim količinama, kaže Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne treba piti 10 kafa, da ne dođe do tahikardije, ali ukoliko se pije razumno, održaćete se budnim, stimulisati se - navodi doktor.

Govoreći o zdravstvenim problemima tokom leta, Ristić otkriva da su slabost i malaksalost najčešće boljke, koje su uglavnom uslovljene ili širenjem krvnih sudova, ali i visokim pritiskom, zbog čega redovno moramo biti upućeni na svog lekara.

Komentarišući porast broja zaraženih koronom, Ristić navodi da su virusi najstariji na planeti, i da za njih ne postoji adekvatniji lek od antibiotika. Kako kaže, septembar mesec je planiran za pojavu još jedne, do sada, najefikasnije vakcine.

Autor: