AKTUELNO

Premijer je rekao da je za vladu sloboda medija od velikog značaja i da se protivi mešanju u uređivačku politiku.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je  da je za vladu sloboda medija i govora od velikog značaja i da se protivi pritiscima i mešanju u uređivačku politiku, koja, istakao je, ne dolazi iz vlade ili njegovog neposrednog okruženja.

Vučić je na otvaranju konferencije Medijskog foruma Jugoistočne Evrope u Beogradu onima koji eventualno utiču na medije kako bi zaštitili njegovo delo poručio da nema potrebe da ga neko drugi brani jer je sposoban da to sam učini.

Foto: Tanjug

- Kao predsednik vlade ću se truditi da budem otvoren za medije, novinare i javnost, znajte da se protivim pritiscima i mešanju u uređivačku politiku - rekao je.

Vučić je rekao da je nedvosmisleno da imamo nedostataka i problema, navodeći da ne može da "kao noj zabije glavu u pesak" govoreći da je sve u redu, posebno kad postoje ljudi koji govore da je prisutna određena sprega poslovnih i političkih krugova koja sprečava finansiranje medija koji govore protiv vlade.

- Vlada je spremna da razgovara, a ne samo da odgovara na uvrede. Sa svima koji žele da razgovaraju kako bi se to stanje promenilo - rekao je Vučić i dodao da govori dosta i sama činjenica da je neko otvoren za dijalog. U tom smislu je napomenuo da je on lično uvek bio spreman da odgovori na svako pitanje.

Foto: Tanjug

Premijer je takođe izjavio da je platio veliku političku cenu i prihvatio krivicu zbog odluka u vreme dok je bio ministar informisanja 1990-ih.

- Vrlo je lako to meni zabiti kao nož u leđa - rekao je  odgovarajući na pitanje nemačkog novinara na konferenciji Medijskog foruma Jugoistočne Evrope. Pitanje je bilo koliko je različito ono što radi danas u odnosu na ono što je radio kada je bio ministar informisanja i da li se nešto promenilo.

Vučić je objasnio da je imao 28 godina kada je bio ministar informisanja i to usred rata kada smo dobili loše zakone o medijima i slobodi medija.

- Taj zakon je bio bolji od onog iz 2009, a niko se nije žalio na taj - rekao je Vučić dodajući da u to veme nije bio dovoljno jak da se protivi svemu što je neko usvojio i stavio na snagu.

Dvodnevna konferencija SEEMF održava se pod nazivom "Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje - Današnje poslovanje medija u smislu međunarodne krize i konflikata". Na konferenciji će govoriti šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, predstavnici Fondacije Konrad Adenauer, urednici i novinari srpkih medija, kao i medijskih kuća iz regiona i Evrope, predstavnici novinarskih udruženja, kao i bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#Informacije

#Mediji

#Novinar

'