AKTUELNO

Generalna ocena je da je test iz srpskog koji su polagali u ponedeljak bio lakši od matematike.

Drugog dana male mature osmaci su polagali test iz matematike, a namučila su ih poslednja tri zadatka koje je trebalo pročitati, prikazati postupak i izračunati.

Veliki broj maturanata nije ni pokušao da uradi te zadatke, a na njih su se žalili čak i osmaci koji su se spremali za Matematičku gimnaziju. I oni tvrde da su zadaci bili teži nego na prijemnom za talente.

Učenici u OŠ “Drinka Pavlović” ocenjuju da je ovogodišnji test iz matematike bio mnogo teži od prošlogodišnjeg i probnog testa koji su radili u aprilu.

– Zadaci su bili kao da korona nije postojala, ono što je traženo u poslednja tri zadatka mi nikada nismo učili tokom onlajn nastave – uglas pričaju osmaci.

Namučio ih je zadatak u kome je trebalo izračunati procente, a jedan učenik tvrdi da tekst zadatka nije bio sasvim jasan. Sličan je i utisak osmaka koji su malu maturu polagali u OŠ “Bora Stanković”.

Svi se slažu da je prvih desetak zadataka bilo lako i oni su bili zatvorenog tipa – “na zaokruživanje”.

– Ja sam jedan od tri poslednja zadatka pokušao da uradim, ali bolje da nisam, jer mi ništa nije tačno – kaže jedan osmak.

Generalna ocena je da je test iz srpskog koji su polagali u ponedeljak bio lakši od matematike.

Foto: Pixabay.com

Inače, i juče je mala matura protekla bez problema, a zbog bezbednosnih mera odvijala se u 522 škole umesto u 1.260. Ministarsvo prosvete saopštilo je da je i drugi dan završnog ispita protekao regularno i da je ispit polagalo 63.413 učenika, što je 99,5 odsto prijavljenih. Polaganjem kombinovanog testa u okviru koga se polaže pet predmeta – istorija, geografija, hemija, biologija i fizika – danas u 9 časova završava se završni ispit.

Inače, završni ispit polaže oko 65.000 osmaka, a mesta u gimnazijama i srednjim stručnim školama ima 75.000, tako da, kako poručuju prosvetne vlasti, niko neće ostati neupisan.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. Lista želja će moći da se podnese, takođe putem ovog portala, do 6. jula, a moći će i u papirnom obliku u školama, 6. i 7. jula. Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Autor: