AKTUELNO

Prijava za 200.000 vaučera za odmor u Srbiji u vrednosti od 15.000 dinara počinje danas u svim poštama širom zemlje, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i dodala da je država za to obezbedila tri milijarde dinara.

- To je novih 200.000 vaučera u vrednosti od 15.000 dinara. Osim naših građana, pozvala bih i ugostitelje da se prijave. Do sada smo na listi imali više od 2.700 ugostiteljskih objekata. Rok da se iskoriste vaučeri je 31. oktobar, i to je minimum pet noćenja.

Osim ovih 200.000 vaučera u iznosu od 15.000 dinara, građani koji su već iskoristili svoje pravo i dobili vaučere početkom godine u iznosu od 5.000 dinara imaće pravo da apliciraju ponovo za razliku od 10.000 dinara, a ukupno ih je 100.000 građana, i to ne ulazi u ovaj broj od 200.000 vaučera - rekla je Matićeva za Javni servis.

Ministarka objašnjava da je građanima potrebna i rezervacija kod ugostitelja kod kojeg žele da provedu odmor, ali i da ona zavisi od toga da li se prijavljuje student, penzioner, nezaposlena osoba...

Ko može dobiti vaučer

Penzioneri Studenti Nezaposleni iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje Zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara Ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata s primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno Nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom Korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica

- Za vaučere mogu da se prijave penzioneri, nezaposlena lica, studenti, ratni i vojni invalidi, civilni invalidi, lica koja ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, lica koja imaju poljoprivredna gazdinstva i zaposlena lica koja imaju primanja manja od 70.000 dinara.

Svake godine se obara rekord kada je reč o brzini podele vaučera, a najtraženije destinacije su banje. Ovo će značiti i građanima, kao i našoj domaćoj turističkoj i ugostiteljskoj industriji, prošla godina je bila rekordna kada je reč o domaćem turizmu, a isti trend nastavlja.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija je postala regionalno najtraženija destinacija, a u svetskim okvirima je postala interesantna lokacija - kaže Matićeva i navodi da je od početka godine zabeleženo preko 5,5 miliona noćenja turista u Srbiji, a rast dolazaka stranih turista je preko 150 odsto.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, ocenjuje da će novi krug podele 200.000 vaučera za odmor u našoj zemlji mnogo značiti i ugostiteljima i građanima.

Kako se prijaviti

Popuniti obrazac prijave koji se nalazi na internet stranici Ministarstva turizma Popunjena prijava predaje se lično na šalterima pošta širom Srbije Uz prijavu se stavlja na uvid potvrda o rezervaciji kod ugostitelja, lična karta ili pasoš Penzioneri uz prijavu dostavljaju i fotokopiju rešenja o ostvarenom pravu na penziju ili original penzioni ček Zaposleni stavljaju na uvid i original potvrdu o zaposlenju i ostvarenoj zaradi u mesecu koji prethodi onome u kome se podnosi prijava Studenti prilažu i original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću školsku godinu Prijave podneti najkasnije 30 dana pre počeka realizacije aranžmana Vaučer sadrži naziv ugostiteljskog objekta i jedinstvenog identifikatora prijave, odštampane podatke o korisniku vaučera Ministarstvo turizma preko JP "Pošta Srbije" dostavlja vaučere na adresu Ukoliko ukupna cena pružene usluge smeštaja prelazi iznos vaučera, korisnik će razliku doplatiti sopstvenim sredstvima Kontakt-telefoni za informacije o vaučerima 011/2606-521 i 011/2606-576

- To je jako dobra mera za promociju i podršku domaćim davaocima smeštaja i kategoriji stanovišta koja ispunjava uslove. U ponudi na sajtu Ministarstva turizma može se naći preko 2.000 objekata na raznim destinacijama u zemlji. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se građani najčešće odlučuju za Zlatibor, Vrnjačku banju, Sokobanju, Taru, Divčibare, Prolom banju, ali i Banju Vrdnik.

Podsetimo, Zakonom o budžetu za 2022. Vlada Srbije izdvojila je 500.000.000 dinara za subvencionisanje domaćeg turizma, a taj iznos pokrivao je kvotu od 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, budući da im je pojedinačna vrednost bila 5.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu najavio da će država podeliti još 200.000 vaučera od 15.000 dinara za odmor u Srbiji, uz mogućnost da se broj vaučera poveća za još 100.000.

Autor:

#Tatjana Matić