AKTUELNO

Leto je savršeno vreme za roštiljanje, kampovanje i druge aktivnosti u nedrima prirode

Nažalost, čak i najidiličniji pejzaž ima svoje nedostatke, jer kada se odmaramo na svežem vazduhu moramo izbegavati komarce, mušice i krpelje. Ovo se može sprečiti na nekoliko načina. Boje odeće koju nosimo takođe nas čine manje ili više privlačnim za insekte.

Dobra odeća je neophodna

Komarci "vole" da zuje oko uha i ujedaju bez milosti. Na livadama i baštama ima pčela i raznih sitnih mušica, dok se krpelji mogu doneti ne samo iz šume, već i iz gradskog parka ili travnjaka u blizini kuće. Insekti mogu biti ne samo problematični, već i opasni. Da bi se izbeglo nepoželjno druženje sa ovim insektima, vredi pribegavati raznim merama. Takođe je važno da se obučete na odgovarajući način.

Boje koje ih privlače

Istraživanje naučnika sa tri različita univerziteta u SAD-u i Nemačkoj pokazalo je da je veća verovatnoća da će komarci ciljati određene boje kada otkriju izvor ugljen-dioksida. Najatraktivnije boje za njih su crvena i narandžasta, a privlače ih i crna i plavo-zelena. Zauzvrat, boje poput bele, plave, zelene i ljubičaste će izbegavati, jer im nisu toliko privlačne.

Foto: Unsplash.com

Krpelji

Postoji verovanje da krpelja privlači bela boja, ali ovi nemaju oči, već imaju čeljusti sa receptorima koji beleže koncentraciju ugljen-dioksida i mlečne kiseline u znoju, kretanju vazduha i toplotu. Ovo im je dovoljno da uspešno ciljaju svoje žrtve. Stručnjaci smatraju da tokom izleta na livade ili u šumu vredi izabrati, suprotno onome što se veruje, jarke boje odeće, jer će se na njima lakše uočiti tamni krpelji.

Pčele

Pčele mogu biti posebno opasne za ljude alergične na njihov otrov. Ako želimo da izbegnemo njihovo društvo, bolje je izbegavati odeću u bojama kao što su plava, ljubičasta i zelena. Ali i nijanse crvene i narandžaste su privlačne pčelama.