AKTUELNO

Ovo je tačna procedura za prijavu za vaučere.

Akcija pomoći domaćem turizmu putem vaučera počela je 2015. godine i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera. Vaučer je do sada obezbeđivao samo smeštaj, i sve preko toga finansirali su ljudi. Međutim, ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija, Tatjana Matić, saopštila je danas da će novi vaučeri moći da se koriste i za pansionski smeštaj koji podrazumeva i obroke.

Prethodno je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u subotu najavio da će država obezbediti građanima nove vaučere: "Mi nudimo građanima da uzmu vaučer od države u visini od ne pet, već 15.000 dinara. To pravo ima 200.000 lica. Mi sada dajemo tri milijarde, u kešu, dakle za 200.000 ljudi po 15.000 dinara samo da provedu deo godišnjeg odmora na teritoriji Srbije".

Prijava za uvećane vaučere za odmor, koje je moguće iskoristiti do oktobra meseca ove godine, se podnosi na šalterima pošte Srbije. Uslov je da prijava bude podneta najkasnije 30 dana pre početka aranžmana, kao i da se potrebna dokumentacija predaje lično.

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Bitno je da na licu mesta, svaki prijavljeni korisnik proveri tačnost navedenih podataka, budući da se naknadne reklamacije ne uvažavaju. Kada je reč o penzionerima, prilikom prijave penzioneri na uvid dostavljaju dokaze o ostvarenom pravu na penziju koji izdaje banka sa teritorije Srbije.

Zaposleni prilikom prijave dostavljaju original potvrde o zaposlenju, kao i o ostvarenoj zaradi isplaćenoj u mesecu pre podnošenja prijave. Studenti prilažu uz prijavu i potvrdu viokoškolske ustanove o statusu prvog drugog ili trećeg stepena za tekuću školsku godinu.

Osim osnovnih podataka o korisniku, na preuzetom vaučeru će biti naveden i naziv ugostiteljskog objekta, u kome on može i jedino da koristi vaučer.

Ono što je ključno jeste da se vaučer koristi isključivo u ugostiteljskim objektima, izvan mesta prebivališta ili mesta studiranja. Takođe, njime se mogu platiti usluge smeštaja, u šta ne spadaju i usluge hrane, pića zdravstvene i druge usluge.

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Pravo na vaučere za letovanje u Srbiji imaju:

penzioneri

nezaposleni

studenti

vojni i ratni invalidi

korisnici posebne naknade

osobe koji imaju pravo na negu drugog lica

radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara

ratni i vojni invalidi

nosioci poljoprivrednog gazdinstva