AKTUELNO

Vaučeri koje država daje građanima moraju da budu potrošeni do 31. oktobra, a u opticaju će ih biti 200.000.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas građane da letnji odmor provedu u našoj zemlji, i saopštio je da je država obezbedila vaučere od čak 15.000 dinara za 200.000 ljudi. Kako je za “Nacionalni dnevnik” Televizije Pink objasnila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, pravo na ove vaučere imaće kategorije lica koje su ovakvim vidom pomoći i do sada bile obuhvaćene.

- Pravo na vaučere u iznosu od 15.000 dinara imaće penzioneri koji ostvaruju pravo na penziju u zemlji i inostranstvu, nezaposleni, studenti, ratni vojni invalidi, civilni invalidi čije naknade ne prelaze 70.000 dinara, lica koja ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć po osnovu zakona o socijalnoj zaštiti, kao i po osnovu zakona o invalidskom i penzijskom osiguranju, te zaposleni čija mesečna primanja ne prelaze 70.000 dinara – navela je ministarka.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da u ovu kategoriju spadaju i lica koja imaju registrovana i aktivna poljoprivredna gazdinstva.

Vaučeri koje država daje građanima, dodaje, moraju da se iskoriste do 31. oktobra, a mogu se podići od ponedeljka, 27. juna, na svim šalterima Pošta Srbije.

Ona je pojasnila i da će 100.000 građana koji su već dobili vaučere od 5.000 dinara za letovanje u Srbiji dobiti još 10.000 dinara.

- Ovo radimo kako se oni ne bi na bilo koji način osetili oštećeno, s obzirom na to da su svoje pravo na vaučere već ostvarili. Oni sada mogu, ukoliko žele, da se prijave i da dobiju i tu razliku od 10.000 dinara – kaže Matić za Pink.

Prethodni kontigentn vaučera podeljen je za samo deset dana, pojašnjava ministarka. Reč je o 100.000 vaučera koji su "planuli" od 1. do 11. januara ove godine, a s obzirom na zainteresovanost, pronađena su dodatna sredstva, pa u sezoni godišnjih odmora država Srbija izlazi sa novim vaučerima i još većom pomoći za svoje građane.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ogromna je zainteresovanost za letovanje u Srbiji, turistička sezona je sjajna, a takva je bila i prošla. Ostvarili smo najviši devizni prihod u istoriji srpskog turizma, a ove godine ćemo, po svemu sudeći, nadmašiti i ovaj rekord – navodi Matić.

U ovom trenutku, dodaje, imamo više od 5,5 miliona noćenja u Srbiji, a zabeležen je i porast od preko 140 odsto dolazaka stranih turista u Srbiju.

- Očigledno da je naša zemlja jako popularna destinacija, pa su ovi vaučeri više nego potrebni i pravi su potez – izjavila je ministarka.