AKTUELNO

Cena barela nafte tipa "brent" koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama pala sa oko 120 dolara od prošlog četvrtka na današnja 110 dolara, što je pojeftinjenje od devet odsto.

Budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja "crnog zlata" na globalnom trštu, ovo je glavni signal vozačima da mogu da očekuju eventualno pojeftinjnje evrodizela i benzina evro premijum BMB 95 od danas na domaćim pumpama.

Tačan iznos novih cena ovih goriva biće poznat do 15 časava, kada ga na svom sajtu objavi Ministartvo trgovine.

Aktuelne cene

Do tada je na snazi cenovnik od maksimalnih 209 dinara za litar evro dizela i 198 dinara za litar benzina BMB 95.

Podsetimo, Vlada Srbije je radi sprečavanja većih poremećaja na tržištu goriva i radi očuvanja životnog standarda stanovništva, 10. februara usvojila Uredbu o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama. Uredba je od tada bila produžena više puta, a prema poslednjim izmenama Uredbe ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 30. juna ove godine, ali sva je prilika da će zbog nestabilnog tržišta biti opet produžena.

U skladu sa Uredbom Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva petkom najkasnije do 13 časova, obračunava prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostavlja je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje najkasnije do 15 časova utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Kako se formira maloprodajna cena

Najviša maloprodajna cena evro dizela, prema uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara.

Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 - prosečna veleprodajna cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećana za sedam dinara.

Dizel skuplji 30, a benzin 27 dinara

Inače, u trenutku kada su cene u februaru prvi put "zamrznute" benzin je koštao 171, a dizel 179 dinara. U međuvremenu, cena BMB 95 je otišla na 198, a evro dizela na 209 dinara. Tako i jedno i drugo gorivo na pumpama u Srbiji trenutno koštaju oko 30 dinara više nego u februaru, a stručnjaci kažu da bi, da cene nisu ograničene, gorivo u maloprodaji bilo oko dva evra, odnosno oko 235 dinara.

Autor: