AKTUELNO

Tokom TV seansi, gledaoci bi držali pored ekrana tegle sa vodom, pomade, paste za zube i druge predmete na koje bi se prenela njegova isceliteljska energija.

Bio je samozvani iscelitelj i jedna od najpopularnijih osoba devedesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji, u ono vreme jada, bede i ratova.

Njegove fotografije mogle su se videti u mnogim domovima kao zidni ali i džepni kalendar koji su mnogi stalno nosili sa sobom kao što sada u novčaniku nose sličice svetaca.

Čumak je tvrdio da može da isceljuje ljude a mnogi časopisi su poklanjali njegove fotografije koje je narod brižljivo skupljao.

Neki su privijali njegovu fotografiju na obolelo mesto na telu kako bi im Čumak pomogao.

Foto: Printscreen YouTube

Ko je samozvani iscelitelj

Alan Vladimirovič Čumak rođen je 1935. i bio je ruski samozvani iscelitelj, televizijski prezenter i autor nekoliko knjiga o alternativnoj medicini. Završio je žurnalistiku na Moskovskom državnom univerzitetu. Od 1965. radio je na televiziji, u početku kao sportski komentator. Radio je kao urednik u glavnoj redakciji Novinske agencije Novosti (APN).

Krajem sedamdesetih, tokom pripreme članaka u kojim bi raskrinkao grupu bioenergetičara, Čumak je osetio da on poseduje neku moć, odnosno zasićenost energijom. Od 1983. radio je u Naučno-istraživačkom institutu opšte i pedagoške psihologije Akademije pedagoških nauka SSSR.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, počeo je da u Rusiji održava televizijske seanse. Tokom tih seansi, gledaoci bi držali pored ekrana tegle sa vodom, pomade, paste za zube i druge predmete na koje bi se prenela njegova isceliteljska energija.


Nakon što je rusko Ministarstvo zdravlja zabranilo alternativnu medicinu, Čumakov rad je zabranjen. Kandidovao se na izborima za rusku Dumu 2000. godine u Samari i osvojio nešto više od 3 odsto glasova.

Umro je u Moskvi 9. oktobra 2017. i sahranjen je na Donskom groblju.

U Srbiji se Čumak prvi put javlja u jednom januarskom broju lista Radio TV revija iz 1990. godine. Zbog velikog interesovanja čitalaca, gostovao je na Jutarnjem programu TV Beograd kod Baneta Vukašinovića sa Brankom Petkovićem, novinarom Radio TV revije.

Od oktobra 1990. Radio TV revija je u narednih 12 brojeva štampala po jednu sliku Alana Čumaka, čije bi dejstvo bilo isto kao kod njegovih televizijskih seansi, ali sa rokom od tridesetak dana. Ove slike su često bile u obliku džepnih kalendara.

Inače, Čumak je postao televizijsko lice u Sovjetskom Savezu još šezdesetih godina prošlog veka, a tokom karijere je ostao poznat kao "filozof, autor, iscelitelj i čovek natprirodnih sposobnosti". Čuveni iscelitelj iz vremena Perestrojke je bio toliko popularan, da su ljudi držali čaše vode pored televizora dok je on držao "seanse" verujući da voda upija njegovu energiju i postaje lekovita.

Osim reči, koristio je i posebne pokrete rukama kako bi "ponovo podesio energiju tela bolesnih".

Čumakove slike koje su navodno imale isceliteljsku moć i "prenosile kosmičku energiju" bile su lepljene po prepunim autobusima devedesetih godina, a neretko su bivale i kačene u predsoblja ili stavljane "u regal".

U Jugoslaviji su takođe bile prikazivane njegove "isceliteljske" TV seanse.

Autor: