AKTUELNO

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je u Parizu, na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe, da je Beograd favorit za održavanje specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

"Naša zemlja je mesto susreta istoka i zapada, raskrsnica najvažnijih puteva, sa ogromnim turističkim potencijalom, centar kojem gravitiraju ne samo građani regiona, već i cele Evrope. EKSPO dugo nije bio na podneblju Jugoistočne Evrope i smatram da je prestonica Srbije favorit za organizaciju ove izložbe“, poručila je ministarka Matić, saopštilo je ministarstvo.

Detaljna prezentacija dosijea Srbije povodom kandidature za organizaciju specijalizovane izložbe EKSPO Beograd 2027, održana je u ponedeljak u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions - BIE).

Dosije o kandidaturi Srbije za specijalizovanu izložbu EKSPO 2027. sadrži viziju Srbije u vezi sa izložbom, detalje o predloženoj temi, planiranoj lokaciji, iskustvu, očekivanom uticaju, projekciji broja poseta.

U toku prezentacije učesnicima Generalne skupštine, osim Matićeva, obratili su se i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i projekt menadžer Dušan Borovčanin.

Kako je navedeno, izvodljivost i održivost projekta kandidature i sadržaj i kvalitet dosijea i prezentacije poslužiće kao osnova za rad anketnih misija BIE, koje će ispitati svaki dosije o kandidaturi, i na tehničkom nivou i u smislu tema koje se istražuju.

Konačno će, u junu 2023, po principu jedna zemlja jedan glas, 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem izabrati zemlju domaćina Specijalizovanog EKSPO 2027/28.

Srbija je 7. juna podnela kandidaturu za organizovanje specijalizovane izložbe pod nazivom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve", sa planiranim datumom održavanja od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine i tako ušla u takmičenje sa drugim zemljama i gradovima iz celog sveta.

Na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu kandidature su predstavili još četiri kandidata - gradovi Malaga (Španija), Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland) i San Karlos de Bariloče (Argentina).

#Tatjana Matić