AKTUELNO

Broj poginulih u saobraćajnim udesima na srpskim putevima je u odnosu na 1990. četiri puta manji, ali raste u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović je ukazao da je 1990. godine je u udesima stradalo 2.000 ljudi, 2001. skoro 1.300, a prošle godine malo više od 500.

- Definitivno se sa godinama smanjuje broj stradalih. Međutim, sada imamo pojavu da raste broj poginulih u odnosu na isti period prošle godine i to ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi. Posebno je problem alkohol, izgleda da je korona uticala na ponašanje ljudi, ne sam virus nego okolnosti u kojima smo živeli - naveo je Okanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naveo, kada je reč o mladima postoji ozbiljan problem, jer deca nemaju u školama gradivo koje je vezano za saobraćajno vaspitanje, a koje bi garantovalo da će kada porastu biti svesni i obrazovani učesnici u saobraćaju.

- Sve se očekuje od auto-škole, a to nije dobro. Drugi problem je to što sada imamo generacije koje se vaspitavaju tako da misle da su oni centar sveta i da mogu da rade šta hoće - ukazao je Okanović.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić je ukazao da su veliki problem mladi ljudi u saobraćaju.

- Poražavajuće je da 27 odsto mladih koji su poginuli nema vozačku dozvolu. To znači da je svaki četvrta mlada osoba koja je stradala bila bez dozvole. Tu se postavlja pitanje odgovornosti roditelja da daje vozilo nekome ko nema dozvolu. Smisao uvođenja probne dozvole je bilo da se postave ograničenja - naveo je Pešić.

Foto: TV Pink Printscreen

Porodica je u ovom situacijama ključna, a sistem saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja je nešto što bi trebalo da se sistemsku uredi u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.