AKTUELNO

Među bisere marketinga na ovim prostorima izdvaja se reklama za jegnog pogrebnika iz Srbije koja je postala pravi hit dok se emitovala na radiju, a ušla je i u knjige o poslovnom oglašavanju.

Naime, uoči raspada SFRJ u redakciju Radio Smedereva ušao je čovek sa neobičnom željom - da mu se uradi radio-reklama za njegovo pogrebno preduzeće i pusti usred emisije "Pozdravi i želje slušalaca".

Pred stvaraocima je bila ozbiljna dilema - kako pomiriti crnu reklamu sa veslim tonom emisije i to u udarnom terminu?

Međutim, dilemu je izvanredno rešio književnik i novinar Radio Smedereva, Jovica Tišma, napravivši reklamu koja je 1991. dobila "Zlatnu ideju" na poslednjem Jugoslovenskom festivalu tržišnih komunikacija u Novom Sadu.

Reklama počinje melodijom "Svilen konac" u starogradskom aranžmanu i sa šmekom iz "Maratonaca...", a preko toga sam autor recituje unjkavim "seljačkim" glasom sledeći tekst:

U sanduku Đurđević Radiše, ni živ čovek ne može da diše. Sve dihtuje od majstorske ruke, možeš mirno da truliš, bez muke. Sveće su mu od pravoga voska, od miline utrne ti koska. Venci su mu da se mrtav diviš, da ti prosto dođe da oživiš. Sve je dobro, prvoklasna roba, nema mrtav da bega iz groba! U sanduku Đurđević Radiše, nema vampir da se pederiše.