AKTUELNO

Vlada Srbije izmenila je danas Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i u cilju olakšanog izvoza uvela kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom nivou, umesto na mesečnom.

Vlada je, na današnjoj sednici kako je navedeno, donela Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna i za te namene opredelila 160 miliona dinara.

Podrška će se odnositi na proizvodjače registrovane za obavljanje delatnosti mlinarstva na dan 15. novembra 2021. godine, a koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, tipa "T-400 glatko" i "T -500".Na taj način biće, kako je navedeno, održan dosadašnji obim proizvodnje brašna i sprečen potencijalni poremećaj na tržištu koji bi mogao da izazove nestašice.

Usvojena je i Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji.

"Uredba predstavlja važnu meru za prilagodjavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na medjunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije", navedeno je u saopštenju.Dodaje se da će Uredba omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja, kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i licima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca. Uredba će, kako je navedeno, obezbediti razvoj Srbije kao relevantnog učesnika na medjunarodnom tržištu, kroz podršku konkurentnosti domaćih poslodavaca, a istovremeno će uticati na poboljšanje demografske slike u Srbiji.

Na sednici je doneta odluka o otvaranju sezonskog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj putnika "Ponikve" u periodu od 1. aprila do 31. oktobra ove godine u cilju pojednostavljenja procedura za realizaciju medjunarodnih letova.

Kako je u ovom periodu povećan broj turističkih manifestacija, otvaranjem ovog graničnog prelaza značajno bi se povećao i broj medjunarodnih letova, što bi predstavljalo značajnu ulogu u privlačenju i održavanju ekonomskih aktivnosti u regionu Zapadne Srbije, pa samim tim i povećanje nivoa zaposlenosti i razvoj investicija.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o otvaranju stalnog graničnog prelaza za medjunarodni vodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama "Bačka Palanka", čime će biti omogućeno efikasnije sprovodjenje graničnih procedura domaćih i stranih brodova na tom graničnom prelazu na reci Dunav.

Time će se, kako je navedeno, stvoriti uslovi za obavljanje granične kontrole svih plovila na ulasku u Srbiju koja dolaze iz pravca Madjarske i Hrvatske, kao i svih plovila na izlasku iz Srbije.