AKTUELNO

Tradicionalna šesta po redu međunarodna stručna konferencija “Biznis na štiklama 2022”, u Master centru Novosadskog sajma. Fokus konferencije bile su teme u vezi sa ženskim preduzetništvom i njihovim poslovanjima.

Konferencija je posvećena promociji i unapređenju ženskog preduzetništva, pa su se tako pred damama našle teme iz oblasti marketinga, porodičnih preduzeća, finansija, a govorile su iskusne preduzetnice.

Ove godine, za razliku od prethodnih, konferencija se održavala u okviru panela koji su obuhvatili brojna stručna predavanja i panele posvećene razvoju žena u preduzetništvu, a panelisti su se bavili temama kao što su Zakon o socijalnom preduzetništvu, standardizacija, izvori finansiranja, marketing i prodaja, mladi preduzetnici, porodične firme i drugo.

Sofija Bajić, predsednica Udruženja “Biznis na štiklama”, naglašava da se ideja o bavljenju ženskim preduzetništvom nametnula kao potreba.

– Danas imamo šest panela u kome će učestvovati relevantni stručnjaci, a teme su one koje interesuje preduzetnice, kao što su marketing i prodaja, izvori finansiranja, porodične firme i nasledstvo – rekla je Bajić i dodala da su ove godine na konferenciji gosti mladi preduzetnici iz Ekonomsko- tehničke škole “Paja Marganović” iz Pančeva i ostvarene preduzetnice koje su pričale svoju priču.

Foto: nsuzivo.rs

Bajić je istakla da su konferencije od bitnog značaja za razvoj preduzetništva, te da je u Vojvodini 23.000 preduzetnica.

-Sve veći broj žena se odlučuje da postane preduzetnica. Nije lako, ali mogu da kažem da su žene vrlo odlučne i da idu pravolinijski ka svom cilju – istakla je ona.

Podrška od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam nije izostala, a Nenad Ivanišević ističe da je ideja da se omogući još edukacija koje će obezbediti bolji pristup preduzetnicama tržištu, marketingu, boljoj prezentaciji njihovih proizvoda.

Foto: nsuzivo.rs

Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, napominje da je Grad Novi Sad od početka prepoznao ovu ideju.

– Grad Novi Sad konkretnim merama pomaže ženama preduzetnicama, od 2016. godine preko 130 miliona dinara je izdvojeno za programe ženskog samozapošljavanja, kao i za programe ženskog inovacionog programa. To jesu značajne brojke i drago mi je što je svake godine sve veće interesovanje žena- istakao je Radojević.