AKTUELNO

Zbog nedoličnog i bahatog ponašanja svršenih osnovaca i srednjoškolaca u Beogradu, Novom Sadu i Nišu reagovali policija i vatrogasci.

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola širom Srbije su prethodnih dana burno proslavili kraj jedne epohe školovanja - u Beogradu su neki od njih izazvali požar pirotehničkim sredstvima i zaustavljali saobraćaj, u Novom Sadu su pravili bakljadu na ulici, dok su u Nišu skakali s mosta u Nišavu!

Naime, u dvorištu jedne škole na Voždovcu osmaci su u petak izazvali požar u kom je gorela travnata površina.

- Maturanti zapalili školsko dvorište, "Đura Daničić". Ogroman požar, došli vatrogasci da reaguju dok maturanti igraju i uživaju - piše u opisu videa objavljenog na Instagramu.

Rizično su se ponašali i mali maturanti iz Niša, tačnije osmaci OŠ "Sveti Sava", koji su se u petak, nakon poslednjih časova, obučeni u bele majice uputili ka Nišavi, u koju su neki od njih skakali s mosta.

Probleme s pirotehnikom na ulicama su prethodnih dana pravili veliki maturanti u Beogradu. Njih je policija čak kažnjavala jer su hodajući po kolovozu remetili saobraćaj kod Ade Ciganlije, neki su se vozili na haubi ili u otvorenom gepeku automobila, a palili su i baklje praveći dimne zavese, zbog kojih je, prema rečima očevidaca, prestonica izgledala kao ratna zona.

- Je li ovo škola ili tribina - pisali su građani u komentarima ispod video-snimka na društvenim mrežama.

S pirotehnikom su divljali i stariji maturanti u Novom Sadu, na Detelinari, gde su baklje napravile gust dim koji se širio ulicama.

Takođe, tri maturantkinje gimnazijalke su 27. maja privedene u policijsku stanicu na Zvezdari zbog sramotnog incidenta koji su napravile nakon proslave u Šestoj beogradskoj gimnaziji. One su se tada posvađale, gurale i davile.

Policajke su ih, prema pisanju medija, prvo upozorile da se smire, a kad je jedna prišla da ih razdvoji, neka od devojaka ju je udarila pesnicom blizu oka. Tada je intervenisala i Interventna jedinica policije.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da se mladi svet izvitoperio i izgubio pojam o ljudskim vrednostima:

- Kroz ove postupke se vidi da oni žele da budu u centru pažnje, pa zato i čine neke ludorije, dolazak na motoru u školu, nepristojno obučeni, kratke pantalonice, šortsevi, go stomak. Blokiraju ulice, svađaju se i vređaju policajce. Svemu tome su verovatno doprineli i roditelji, rijaliti programi i neprimenjivanje disciplinskih mera. Na njihovo ponašanje je uticala i pandemija, jer su za dve godine izgubili model ponašanja i radne navike, socijalnu povezanost da znaju šta treba, a šta ne treba.

Vrednosti su se izgubile, nisam video nijednu devojku koja se nije popela na ramena drugovima onako neprikladno obučena. Mladost mora da se vrati vrednostima jer je ponašanje mnogo važnije od ocena. To ova generacija nije pokazala.

Autor: