AKTUELNO

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se nizom manifestacija. Na centralnoj svečanosti u beogradskoj "Štark areni" zakletvu su položili pripadnici MUP-a koji su u poslednjih godinu dana primljeni u radni odnos, dok su najzaslužnijim pojedincima uručene bronzane, srebrne i zlatne medalje.

Više od 1.500 pripadnika MUP-a položilo je u "Štark areni" zakletvu prilikom zvaničnog stupanja na funkciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova nakon završene škole i obuke.

Između ostalih, obratio im se i izaslanik predsednika Srbije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji im je uputio čestitke i podsetio ih šta znači biti policajac i pripadnik MUP-a

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Zakleli ste se da ćete čuvati pravdu. Ne uzimajte pravdu u svoje ruke, nije vam dato da je delite, to je životna misija naše braće po oružju, tužilaca i sudija, ali na vama je da je izvršite i na vama je da je sačuvate. Zakleli ste joj se i zato nema nazad i zato nema kršenja date reči", istakao je Vulin.

Poručio im je da ne dozvole da godine pred njima ukaljaju i potamne policijsku značku nemarom, neradom nebrigom, kukavičlukom i pohlepom.

Ceremoniji su prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar odbrane Nebojša Stefanović...

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Po tradiciji, na Dan policije Knez Mihajlovom ulicom defilovaće policijski orkestar, konjanici, pripadnici saobraćajne policije, žandarmerije i vatrogasci.

Na Kalemegdanu je druženje pripadnika MUP-a sa građanima, gde će ih upoznati sa svojim veštinama, opremom i vozilima koja koriste u radu.

Položeni venci

Foto: Foto/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je ranije danas venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su žrtvovali svoje živote vršeći službenu dužnost, zarad mira i bezbednosti Srbije.

Ministar je prethodno prisustvovao obeležavanju slave Ministarstva unutrašnjih poslova Sveta Trojica i sečenju slavskog kolača u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu.

U sklopu obeležavanja Dana policije i Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, državni službenici su položili vence i na spomen-ploču prvom ministru policije - vojvodi Jakovu Nenadoviću, na spomenik Jakovu Nenadoviću u Brankovini, kao i na spomen-obeležje na Čukur-česmi.

Na spomenik žandarmu sa Čukur-česme Ivku Prokiću vence su položili pomoćnik komandanta Žandarmerije Srđan Radisavljević i pomoćnik načelnika Policijske uprave za grad Beograd Vladimir Popović.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Autor:

#Aleksandar Vulin