AKTUELNO

Renovirate vaš dom, sređujete enterijer, angažovali ste arhitektu i dizajnera ili sami sve uređujete - svakako je zahtevno i naporno. Puno detalja, razgovora, razmišljanja, razgledanja, nedoumica i bitnih odluka je pred vama.

Ako je i kamin na drva nešto što želite da implementirate u vašu dnevnu sobu, poslovni prostor ili restoran onda morate imati dovoljno informacija kako biste lakše doneli odluku koji kamin na drva je najbolji izbor.

Postoji mnogo lepih ugradnih kamina koji bi vam se mogli svideti, ali kako suziti izbor i pronaći baš onaj pravi.

Kako izabrati najbolji kamin na drva?

Krenite od odgovora na sledeća jednostavna pitanja.

Da li će kamin na drva biti jedini izvor grejanja?

Ako je odgovor da, onda je izuzetno važna snaga kamina kako bi on mogao da ispuni svoj zadatak. Imajte na umu da npr. kamin od 12 kW greje prostor do 120 m² u zavisnosti od izolacije i područja na kom se nalazi objekat.

Ako je odgovor na pitanje ne, jer možda kamin želite samo radi estetike, naglasite to vašem prodavcu kamina kako bi proces odabira postao mnogo lakši.

Na kojoj poziciji će stajati kamin na drva?

Moderni kamini na drva nude širok spektar mogućnosti uklapanja u prostor. Od jednostavnijih varijanti sa samo jednim prednjim staklom, preko ugaonih kamina koji vam nude pogled na vatru sa dve strane, preko trostranih, četvorostranih sve do tunel modela i dizajnerskih visećih kamina.

Kamini sa frontalnim staklom se mogu ugraditi na bilo koje mesto (u blizini dimnjaka) i obično ne zauzimaju mnogo prostora. Postoje i oni koji su izuzetno velikih dimenzija.

Svaki ugaoni kamin je dostupan ili sa levim ili sa desnim uglom. Obično se postavljaju u uglu sobe gde veličina prostora i postavljanje nameštaja dozvoljavaju da uživate u vatri sa dve strane.

Foto: Promo

Trostrani kamini su dostupni u 2 kombinacije pa tako postoje C i U kamini. Nazive su dobili na osnovu oblika slova čija imena nose.

C kamini imaju šire prednje staklo od bočnih, dok U kamini imaju obrnuto, šira bočna stakla u odnosu na prednje.

Trostrani C kamini su fantastični za centralnu poziciju na velikom zidu sobe, poslovnog prostora, restorana ili lobija hotela zbog svog jedinstvenog velikog pogleda na vatru.

U kamini će savršeno istaći pregradni zid između npr. dnevne sobe i trpezarije.

Foto: Promo

Četvorostrani kamini su interesantan izbor za centralnu i glavnu poziciju unutar prostorije.

Tuneli su fantastični kada želite da vidite kamin iz dve različite prostorije.

Foto: Promo

Viseći kamini predstavljaju vrhunac dizajna budući da plene svojom atraktivnošću viseći sa plafona uza zid ili pak na sredini prostora pružajući nezamenljiv osećaj toplog ognjišta u potpuno savremenom dizajnu.

Foto: Promo

Da li želite kamin sa klasičnim otvaranjem vrata ili sa sistemom podizanja?

Kamini sa sistemom podizanja imaju blagu prednost u odnosu na kamine kod kojih se vrata otvaraju klasično samo iz razloga što vam dozvoljavaju da imate pogled na vatru i u otvorenom režimu rada kamina. Kamini kod kojih se vrata podižu vam štede prostor zahvaljujući unutrašnjem klizajućem sistemu koji potpuno tiho i lako i podiže i spušta vrata.

Da li izabrati gusani ili čelični kamin na drva?

Kamini od čelika imaju debljinu čeličnih zidova najčešće do 4 mm i obloženi su izolacionim i akumulacionim materijalima. Oni brže emituju toplotu, imaju manje ostataka sagorevanja i manje im se prljaju stakla. Njihova preciznija regulacija plamena omogućava duži period gorenja vatre i veći raspon snage što je idealno za niskoenergetske objekte. Viša efikasnost čeličnih kamina omogućava da imaju komoru i staklo većih dimenzija za što lepši i bolji pogled na vatru.

Ako želite kamin sa sistemom podizanja vrata, preporuka je odabrati čelični kamin. Zahvaljujući njegovoj efikasnosti i manjoj količini dimovodnih gasova izbegava se problem vraćanja dima u prostoriju kada se podižu vrata kamina.

Gusani kamini imaju veću debljinu zidova, najčešće do 8 mm što omogućava duže isijavanje toplote nakon što vatra prestane da gori. Ako tražite rešenje za grejanje, koje će održavati vašu kuću toplom celu noć, onda je gusani kamin možda bolji izbor jer su takvi kamini u stanju da zadrže toplotu mnogo duže.

Ukoliko želite kamin većih dimenzija, znajte da to u slučaju gusanih kamina nije moguće jer bi bili preteški, preskupi i zahtevali bi prevelik prečnik dimnjaka pošto njihova neznatno manja efikasnost stvara veću količinu dima.

Najvažniji faktor u vašoj odluci mora biti proveren brend.

O čemu još voditi računa prilikom kupovine kamina na drva?

Pre nego što se opredelite za kamin na drva, proverite vaš dimnjak, koliko je visok, koliki prečnik ima i da li je funkcionalan.

Ukoliko nemate dimnjak, a žarko želite kamin, nije ni to problem. Zidanje dimnjaka ili postavljanje montažnog su uvek dostupna opcija.

Ako ugrađujete kamin sami, raspitajte se šta vam je sve potrebno za ugradnju od inovativnih i savremenih materijala koji prate stroge regulative EU štiteći vaše zdravlje i životnu sredinu. Ukoliko pak ne želite da se sami opterećujete instalacijom, možete pronaći i profesionalce koji se bave ugradnjom kamina za koju ćete dobiti i višegodišnju garanciju.

Autor:

#Kamini