AKTUELNO

Rekonstrukcija Pionirskog parka počinje danas, a obnavljanje ovog zaštićenog prirodnog dobra i jednog od najstarijih parkova u Beogradu trajaće do 15. decembra.

Za ovu namenu izdvojeno je 104 miliona dinara, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

"Već nekoliko godina se priprema rekonstrukcija tog parka, a sada smo došli u fazu kada smo završili sve pripreme i projekat. Park će se raditi sukcesivno, tako da će pojedini delovi u kojima trenutno nema radova, moći da se koriste", naveo je Vesić i podsetio da se u Pionirskom parku nalaze brojne retke biljke.

Intezivno se radi i park Ušće, kod Muzeja savremene umetnosti, koji će biti spreman za otvaranje 20. oktobra na dan osobođenja Beograda.

Rekonstrukcija na potezu do hotela Jugoslavija trajaće nekoliko godina, u toku je prva faza, rade se nove staze, dečja igrališta...naveo je gradski menadžer, te dodao da će Ušće u narednih nekoliko godina postati najveći park u Beogradu. Za sedam do deset dana najvio je početak rekonstrukcije Gradskog parka u Zemunu.

U pitanju je veliki potez i nećemo moći da završimo sve ođednom, ali ćemo veći deo posla uraditi ove godine, pa će radovi biti nastavljeni i naredne godine", objasnio je.

Rekao je i da je prošle sedmice na sastanku sa ministrom Aleksandrom Vulinom dogovorio da se uradi projekat za rekonstrukciju Komande ratnog vazduhoplovstva.

Stefanović i Šarčević deci: Tražite pomoć od policije

U pitanju je objekat kulture koji je pod zaštitom države, a s obzirom na to da je vojni objekat rekonstrukciju će raditi Vojska Srbije, dok će grad uraditi prilaz komandi onako kako je u originalnom projektu iz 30-ih godina prošlog veka.

U tom delu ćemo uraditi i fasade, tako da će taj deo Zemuna biti zaista lep, naveo je gradski menadžer.

Pomenuo je i da će Skupština Beograda 27. septembra raspisati konkurs za podizanje spomenika Stefanu Nemanji, a odbornici bi dan ranije trebalo da donesu odluku o promeni mesta. Odnosno, kako je objasnio, da bi konkurs bio raspisan najpre je potrebno doneti odluku o mestu na kom će se nalaziti.

Vesić kaže da je bilo nekoliko lokacija u opticaju, Slavija, Manjež, ugao Nemanjine i Kneza Miloša, a na osnovu konsultacija sa Akademijom nauka i umetnosti i mnogima koji poznaju Beograd, to bi trebalo da se uradi na Savskom trgu.

Taj trg će biti potpuno izmenjen već do kraja sledeće godine, dobiće kružni oblik, saobraćaj će ići po obodima, a zajedno sa udruženjima stradalih u ratovima 90-ih biće određeno mesto na kojem će se naći spomenik koji je sada na tom trgu.

"Na sredini tog trga će biti grandiozni spomenik Stefanu Nemanji. Predviđeno je da zgrada Železničke stanice, koja je inače pod zaštitom, postane muzej srpskog srednjeg veka, a insistiraćemo i da se fasada na pošti u Savskoj obnovi", rekao je Vesić.

#Goran Vesić

#Park

#Rekonstrukcija

'