AKTUELNO

U četvrtak su se u veoma kratkom vremenskom intervalu dogodila dva zemljotresa u Srbiji.

Prvi zemljotres zabeležen je u Kruševcu u 19.36 sati, jačine 2.9 Rihtera bez naknadnih potresa, dok je drugi, ujedno i jači zabeležen u Čačku u 20.35 sati, i bio je jačine 3.6 Rihtera.

Meteorolog, Ivan Ristić, koji se bavi istraživanjem pomeranja tla ističe da postoje uslovi za nove zemljotrese i na drugim lokacijama. Ristić napominje da postoji mogućnost i za nove potrese u Čačku i Kruševcu jer je nakon jačeg potresa u 20.36 časova u Čačku bilo i naknadnih potresa na svakih 15 minuta sve do 21:30 časova.

Foto: Pixabay.com/seismo.gov.rs

- Na osnovu ovoga sledi da se tlo i dalje ne smiruje i da postoje uslovi da se pojave i novi zemljotresi na drugim lokacijama, prvenstveno u centralnoj Srbiji kao i da bude ponovo podrhtavanje tla u Čačku i Kruševcu. Zemljotresi ovakve snage se uglavnom osećaju na teritoriji gde se dešavaju tako da veći deo Srbije te potrese nije osetio - kaže Ristić, piše Informer.

Ristić ističe da nam početkom leta dolazi mirniji period.

- Početkom leta tlo Srbije bi trebalo da se smiri, tako da će tokom letnjih meseci biti mirnije. Ponovo povećanje aktivnosti biće na jesen - ističe Ristić.

Čačani uznemireni potresom ističu da se drugi zemljotres poprilično osetio.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com/ix

- Odjednom se sve u kući zatreslo. Nije dugo trajalo, ali se za razliku od ostalih potresa ovaj poprilično osetio. Drugi je bio slabiji, ali ipak noćas nećemo imati miran san. Plašimo se nekog većeg zemljotresa jer tlo po svemu sudeći nikako da se smiri prethodnih dana - rekla je za RINU Gordana Janković iz naselja Atenica.

Prema broju stanovnika, seizmičkom hazardu i zbog visoke seizmičke povredljivosti stambenog fonda, Čačak spada među ugroženije urbane centre zajedno sa Jagodinom, Kraljevom, Kragujevcom, Novim Pazarom i Loznicom.