AKTUELNO

Kupovina nekretnine, naročito prve, predstavlja izuzetno stresan period za čoveka. Većina potencijalnih kupaca je svesna rizika koji se mogu naći pred njima, a oni svakako nisu mali.

Treba izdvojiti veliku svotu novca, a neretko se sredstva obezbeđuju kreditnim zaduživanjem, a zatim ući u kupoprodajni odnos o kom se uglavnom malo zna.

Budući da smo uglavnom svi upoznati iz medija sa lošim dešavanjima pri kupovini stanova, strahovi građana su potpuno opravdani. Da bi se loš scenario u potpunosti izbegao, veoma je važno da potencijalni kupac potraži stručno mišljenje i pravni savet advokata kada se odluči za kupovinu stana.

Pravno savetovanje

Kada postoji interesovanje za jednu nekretninu, bez obzira da li se radi o stanu, kući, poslovnom prostoru ili zemljištu, potrebno je izvršiti niz provera kojima se utvrđuje pravna podobnost za kupovinu. To podrazumeva proveru vlasništva nad nekretninom, upis u Katastar nepokretnosti i postojanje neke vrste tereta nad nekretninom, međutim tu su i mnoge druge provere koje mogu biti od velike važnosti pri kupoprodaji nekretnine.

Ukoliko su poznati neki od pravnih problema vezanih za željenu nekretninu, potencijalni kupac bi trebalo da angažuje advokata koji će izvršiti uvid u dostupnu dokumentaciju i obavestiti klijenta da li ima mogućnosti da se postojeći problem reši. Problemi mogu biti vezani za višestruko vlasništvo nad predmetnom nekretninom, uskraćeno pravo preče kupovine, hipoteku, dugoročne zakupe, neizmirene poreze, kao i za lokalne propise i plan detaljne regulacije.

Pre kupovine nekretnine treba proveriti i šire planove za izgradnju tog dela grada, zbog mogućih planova o izgradnji saobraćajnice ili drugih građevna koje bi smetale. Takođe, čest problem može da predstavlja nemogućnost da se nekretnina uknjiži, pa je samim tim njena kupovina manje privlačna.

Rizici pri kupovini nekretnine

Rizika pri kupovini ima dosta pa se samim tim kupac i prodavac neretko nađu na sudu u dugogodišnjim sudskim postupcima. Jedan od najvećih rizika je kupovina stana u izgradnji. Budući da je potražnja za stanovima u Beogradu veoma velika, baš kao i cena kvadrata, nemali broj građana se odlučuje za kupovinu stana u izgradnji, te tako planiraju da ostvare izvesnu uštedu jer se stanovi tokom perioda izgradnje prodaju po deset- dvadeset odsto nižoj ceni.

Nažalost, iskustvo je pokazalo da kupovina stana u izgradnji sa sobom može da nosi i brojne probleme. Neki od građevinskih investitora nikada ne završe svoje zgrade, a na računu nemaju sredstva da izmire dugovanja prema kupcima stanova koje su prodali. Pojedine zgrade koje su svoje stanove prodale tokom izgradnje nikada ne mogu biti legalizovane i upisane u Katastar nepokretnosti – kaže advokat Čamagić Kristina.

Da bi se kupac osigurao od lošeg scenarija pri kupovini novog stana, bilo bi poželjno da angažuje advokata koji će izvršiti proveru kompletne dokumentacije,a to podrazumeva i proveru prethodnog poslovanja firme investitora, informacije o lokaciji, građevinsku dozvolu prema tehničkoj dokumentaciji za izgradnju objekta, pravo svojine na zemljištu, kao i potvrde da su isplaćene naknade za gradsko građevinsko zemljište kao i za potrebne priključke.

Provera dokumentacije o nekretnini

Kako sektor nekretnina može da predstavlja prostor pravne nesigurnosti, oprez je preko potreban. Pre sklapanja kupoprodajnog ugovora, advokat proverava svu dostupnu dokumentaciju koju na raspolaganje stavlja prodavac, ali i određene institucije. Dešava se da problemi nastanu kod overnih brojeva nepokretnosti, pa se otkrije da se razlikuju na različitim dokumentima. Ipak, najznačajniji problemi nastaju vezano za vlasničke odnose i njihovu istoriju, kaže nam advokat Čamagić Kristina.

Sklapanje predugovora i ugovora

Ukoliko je sve u redu sa dokumentacijom i ako je postignut dogovor oko cene, sklapa se predugovor, koji se overava kod notara, kao i budući ugovor. Potom se, kada su ispunjeni svi dogovoreni uslovi potpisuje ugovor i vrši isplata predviđenog novčanog iznosa.

Iako predugovor i ugovor mogu sastaviti i fizička lica prema dostupnim šablonima, to se nikako ne preporučuje. Da bi se kupac u celini zaštitio, potrebno je da o svojim interesima i pravnim mogućnostima razgovara sa advokatom. Advokat će razmotriti sve činjenice i uneti ih u ugovor na najpogodniji način po budućeg kupca, kaže naša sagovornica advokat Čamagić Kristina.

Autor:

#Advokat

#kupovina

#nekretnine