AKTUELNO

Deca na internetu, osim napada predatora i neprimerenih sadržaja, izložena su i digitalnom nasilju, narušavanju dostojanstva, krađi i zloupotrebi podataka, i drugim oblicima fizičkog, sociološkog i psihološkog ugrožavanja i potrebno je dalje jačati njihovu zaštitu na internetu, izjavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjana Matić.

"Rizici koji su tada bili na nivou incidenta, danas su postali redovne pojave, a u odnosu na usložnjavanje problema država Srbija pružila je snažan odgovor", rekla je Matić na konferenciji "Bezbednost i odgovornost" Fondacije "Tijana Jurić".

Ona je najavila i mapu puta za jačanje zaštite dece na internetu, koju njeno Ministarstvo realizuje u saradnji sa međunarodnom organizacijom "Save the Children", a dodala je i da očekuje da će i Fondacija "Tijana Jurić" sa kojom Ministarstvo ima Memorandum o zajedničkim aktivnostima u borbi za veću bezbednost dece u digitalnom okruženju, biti partner i na tom projektu.

Matić je podsetila da je usvojena Strategija razvoja informacione bezbednosti koja se posebno bavi i pitanjem bezbednosti dece na internetu, te da je u toku izrada Akcionog plana.

Takođe, kako je dodala, u Ministarstvu za telekomunikacije osnovan je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, kao centralizovani sistem za koordinaciju svih nadležnih službi, u čiji rad su uključeni i MUP, kao i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, te i Ministarstva prosvete, zdravlja i rada.

"Centar je za sedam meseci imao više od 3.000 poziva i elektronskih prijava, od kojih je formirano preko 600 predmeta", rekla je državna sekretarka.

#Internet

'