AKTUELNO

Možemo biti mirni, u narednim satima nema opasnosti za novu “prljavu“ kišu - rekao je za meteorolog Ivan Ristić.

Kiša koja je padala noćas u Srbiji nekima je isprljala automobile!

Naime, poručje iznad naše zemlje opet je bilo oblaka punih peska iz Sahare, pa je pala "prljava kiša".

Kako objašnjava meteorolog Ivan Ristić, ciklonska aktivnost iznad Apeninskog poluostrva 21. aprila, uslovila je jako južno visinsko strujanje, tako da je sa oblacima stigao i pesak iz Sahare.

- Ta oblačnost je zahvatila našu zemlju prethodne noći donoseći slabu kišu koja je bila puna peska i prašine poreklom iz Afrike. Tokom jutra oblaci sa saharskim peskom su se brzo premestili na sever tako da u narednim satima nema opasnosti za novu “prljavu“ kišu - rekao je on i izdao upozorenje za građane:

- Zbog daljeg priliva toplog, vlažnog i nestabilnog vazduha iz centralnog Sredozemlja, na Veliki petak popodne i uveče biće uslova za jake lokalne pljuskove kiše, ali i grada sa grmljavinom i jakim vetrom - rekao je Ristić.

Podsetimo, pre dve nedelje Beograd je pogodila slična padavina, a meteorolog Đorđe Đurić je tada objasnio da su crvena, iliti žuta kiša, potpuno prirodna stvar.

- U pitanju je potpuno normalna i bezopasna pojava koja će nas pratiti sve do subote, tj. sve dok Srbija bude bila pod uticajem tog ciklona. Zajednički naziv je prljava kiša, a boja zavisi od delova Sahare odakle ona dolazi. Taj pesak nema veze sa zagađenjem, tako da ne treba da brinemo. Potpuno je prirodna pojava - napominje Đurić.

Autor: