AKTUELNO

Nema više koverti, viskija, parfema, kafe, već će kdo lekara da se ide samo sa zdravstvenom knjižicom.

Ministarstvo zdravlja rešilo je da se obračuna sa mitom i korupcijom. Koje će zdravstvene ustanove biti prve na uudaru novoformirane Komisije za borbu protiv korupcije u prelistavanju štampe na Televiziji Pink govorila je Vesna Dimitrijević, predsednica komisije.

Dimitrijevića je rekla da je dugi niz godina radila u MUP na suzbijanju korupcije u zdravstvu, tako da su joj, kako je istakla, poznate mnoge anomalije što se tiče zdravstvenih ustanova, kao i da su joj poznati svi problemi.

-Nastojaću da upotrebim svo svoje iskustvo kako bi doprineli da Ministarstvo zdravlja iskoreni korupciju u zdravstvu. Konkretno kada sam radila u policiji vršila sam proveru javnih nabavki, to je sprovođenje u postupku javnih nabavki, vršili smo proveru na tmu nesavesnog pružanja lekarske pomoći-nesavesnog lečenja.Tu su razne zloupotrebe odgovornih lica u zdravstvenim ustanovama i što je najbvažnije, a to je krivično delo davanje i proimasnje mita - ističe Dimitrijevićeva.

Prema njenim rečima, ministar zdravlja doneo je rešenje o formiranju komisije za borbu protiv korupcije u zdravstvenim ustanovama.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Komisija ima pet članova i svakko će raditi sa svog aspekta struke, tako da ćemo vršiti određene provere i to na temu: prvenstveno ćemo kontrolisati javne nabavke i to će se odnositi na kontrolu kupovine opreme, aparata, lekova, medicinskih sredstava gde ćemo nastojati da svaki dinar izdvojen iz budžeta za zdravstvo bude namenski iskorišten. Vršićemo kontrolu provere liste čekanja da li se stvaraju veštačke liste čekanja za određene hirurške intervencije ili postoji neki problem u zdravstvenoj ustanovi, tako da ćemo nastojati da kordiniramo izmeđuu direktora zdravstvenih ustanova i pacijenata šta je tu problem. Jer opravdano može da se posumnja da problem zapravo može da bude recimo ukoliko neki zdravstrveni radnik svesno odlaže hiruršku intervenciju da bi negde indirektno naterao pacijenta da mu ponudi novac - navela je Dimitrijevićeva.

Ona je navela da će akcenat biti stavljen na još niz prioriteta koji su bitni za normalno funkcionisanje zdravstva, a sve zbog boljeg zdravstva na usluzi građana.

Danijela Davidov Kesar, novinar Politike, rekla je da svakom treba dati šansu pa i novoj pomoćnici kako bi se iskorenila korupcija u zdravstvu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Do saa je bilo više pokušaja da se iskoreni korupcija u zdravstvu. Poslednji put je to bilo pre nekih dve godine kada je uvedeno prijavljivanje preko SMS-a. Znam da je posle godinu dana tog telefona bilo prijavljeno oko hiljadu slučajeva, a li ostalo je nejasno koliko je zapravo tih slučajeva rešeno i koliko je bilo opravdanih sumnji. Na kraju niko nije izneo te podatke. Ali ima neko istraživanje koje je rađeno i zna se da je oko 13 odsto pacijenata bilo u situaciji da da mito, odnosno da je trećina izjavila u toj anketi da zna zapravo nekog u svom okruženju - rekal je Davidov Kesar.

#Korupcija

#Lekar

'