AKTUELNO

Premijer i ministri rekapitulirali 100 dana rada Vlade Srbije.

Srbija je 11. avgusta dobila novu vladu, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.Vlada, uključujući Vučića, ima ukupno 20 članova, a izglasana je četiri meseca nakon izbora.

Premijer je danas u Jutarnjem programu na TV Pink, rekapitulirajući 100 dana rada vlade rekao da su ministri radili dobro, da je postignuta puna fiskalna stabilnost, suficit u budžetu, unapređeni su trgovinski i spoljnopolitički odnosi...

Ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin rekao je za portal Pink.rs da se "mnogo radilo u proteklih 100 dana rada vlade".-Naravno da je moglo više i da može bolje, što se tiče mog resora, smatram da smo neke zakonodavne predloge mogli da završimo u ovih 100 dana, nismo uspeli to da uradimo,ali ćemo uraditi početkom naredne godine - istakao je on.Nakon izbora, takva je zakonska procedura, žao mi je što tokom ove godine nismo uspeli da usvojim zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i zakon o dečijem obudsmanurekao je Vulin, dodajući da se nada da će to biti odrađeno brzo.

Prema njegovim rečima, ono na šta je najviše ponosan je, aktivnost ministarstva u svim oblastima, koja se uvećala.-Tako da, ono što je možda najjednostavnije prikazati čitaocima portala je da je naša inspekcija rada obavila više od 13.000 inspekcijskih nadzora, da je u radu na crno, zatekla više od 5.000 lica,  a da je 4.000 lica već zaposleo na osnovu našeg nadzora - istakao je Vulin.

Vulin je istakao da je nastavljena borba sa ilegalnim domovima za stare.-Sva socijalna davanja su isplaćena na vreme u iznosu koji je zakonom predviđen, stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine je značajno opala, tako da je sada na 15,2 procenta što je značajno smanjenje, doprinosa u PIO fond  u ovih 100 dana je uplašeno 2,8 milijardi dinara, što je za 2,91 procenat više nego što je bilo predviđeno planom, a to je za posledicu imalo da smo u ovih prvih 100 dana iz republičkog budžeta povukli za dotacije penzija manje 5,17 milijardi dinara - objasnio je Vulin.

Foto: Pink.rs

Konkretno, reč je o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, Predlogu zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Predlogu zakona o sprečavanju nasilja u porodici.Ministarstvo pravde je u proteklom periodu bilo posvećeno još jednom važnom zakonu – Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala porodilišta u Republici Srbiji, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, naglašava ministarka.-Velika pažnja posvećena je i unapređenju infrastrukturnih kapaciteta pravosudnih organa, sa ciljem da se unapredi efikasnost i ukupni standard rada pravosudnog sistema. Završena je potpuna rekonstrukcija i adaptacija zgrade u Katanićevoj br.15, tzv. „Velika Katanićeva“ (bivši Vojno-tehnički institut) u Beogradu, koja je tokom avgusta useljena. Nove  smeštajne uslove u zgradi, koja ima više od 14.000 kvadratnih metara, dobili su Drugi osnovni sud i Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu,  a završena je i prva faza rekonstrukcije Osnovnog suda u Kraljevu, kao i rekonstrukcija zgrade za potrebe Osnovnog i Višeg tužilaštva u Somboru. Pre desetak dana započeli smo i izgradnju nove zgrade Prekršajnog suda u Požarevcu - istakla je Kuburović.

Foto: Ministarstvo pravde

Na pitanje, koji su dalji planovi ministarstva, Kuburović odgovara da je prvo što je u planu u naredenom periodu jeste usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, a nadamo se da će se pred narodnim poslanicima uskoro naći i Zakon o poreklu imovine.J-ednom rečju, ono što će biti jedan od najvažnijih prioriteta Ministarstva pravde jeste dosledno sprovođenje svih mera iz Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 23, posebno onih koje se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa, kao i na skraćenje trajanja sudskog postupka i rešavanje starih predmeta - zaključila je Kuburović.Č.Nikolić

#Aleksandar Vulin

#Nela Kuburović

#Vlada Srbije

'