AKTUELNO

Inspektor u saobraćaju Vladimir Vida, navodi da će u vikendu pred nama, saobraćajne kontrole na putevima Srbije biti pojačane. Kako dodaje, na putevima se očekuju gužve zbog "mini raspusta", odnosno, povezanih slobodnih dana zbog sretenjskih praznika.

Kako je dodao, otkriveno je čak 80.000 prekršaja, od početka godine, gde je preko 4.000 vozača bilo pod uticajem alkohola.

- Do današnjeg dana je 61 lice smrtno stradalo, a to je neki višegodišnji prosek i realnost - objašnjava Vida.

Foto: TV Pink Printscreen

Vida kaže da se ovog vikenda na putevima očekuje veći broj vozila, upravo zbog spajanja praznika, a kontrole će biti na najvišem mogućem nivou.

Vida je podsetio na jedan slučaj iz Šida, navodeći da je mladića koji je bio pod uticajem narkotika, majka pokušavala da ''izvuče'' pravdajući ga rečenicom: "Dete je samo želelo da se opusti".

Vida podseća i na slučajeve vozača bez nezgode, objašnjavajući da je slučaj iz Ivanjice jedan od školskih primera takvih nezgoda, kakve mladi izazivaju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kod skoro 50 odsto poginulih je bilo pod dejstvom alkohola, dakle svaki peti vozač - priča Vida.

Govoreći o opremi, Vida kaže da je Srbija snabdevena odličnim uređajima, koji kontrolišu veći broj vozača na putevima.

- Sada imamo više uređaja, pojednostavljena je kontrola. Zovu se "drug-test", i sada se lako utvrđuje da li je neko pod uticajem droga. Zato je sve više otkrivenih nesavesnih vozača - priča Vida.

Kako kaže, postoje i lekovi koji ne smeju da se konzumiraju tokom vožnje.

- Imate i slučaj sa lekovima, znate da postoje oni koji utiču na psihofizičke sposobnosti vozača, i ti lekovi jesu zabranjeni tokom vožnje. Oni utiču na pažnju, reflekse... Znate da u jednoj sekundi sve može da se promeni - rekao je Vida.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: