AKTUELNO

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević govorio je za Pink o mingrantskoj krizi, uslovima u gerontološkim centrima i novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

Đorđević je najavio najavio poboljšanje uslova gerontološkim centrima i drugim ustanovama socijalne zaštite, te dodao da očekuje nove projekte u toj oblasti.

- Postoji niz projekta koji su započeti i onih koji su u planu, a ministarstvo je tu da im pomogne u tome i da oni uspeju u tom poslu. Novca ima u budžetu za tu svrhu, ali i u fondovima EU. Nadam se da ćemo imati još projekata i da će oni zaživeti - rekao je Đorđević.

Kada je reč o pomoći migrantima, ministar je istakao da je ideja da se uz viši stepen kontrole i upravljanja, efikasnije iskoriste sredstva.

- Taj process mora biti transparentan, kako bi građani videli efekat trošenja tog novca – naglasio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, jedan od projekata koji se razmatraju predviđa izgradnju stambenih jedinica koje će dok je migrantska kriza u toku biti iskorišćenji za tu namenu, a potom stavljeni na korišćenje lokalnim samoupravama.

-Želimo da pažljivo odaberemo projekte koji će kasnije biti najbolje moguće iskorišćeni u svrhu naših građana - izjavio je Đorđević .

On je govorio o projektima vezanim za migrantsku krizu koje Srbija planira da sprovede uz pomoć stranih ambasada i rekao da se do sada sastao sa 50 ambasadora koji su spremni da pomognu Srbiji.

- Ima dosta projekata kad je u pitanju migrantska kriza u kojima oni žele da pomognu Srbiji. Vide da je Srbija primer dobre prakse kako se ophoditi u ovoj situaciji - rekao je on.

Ključno je, ističe ministar rada, insistirati na transparentnosti i finansijskoj kontroli, a najbolje je, ocenjuje, birati projekte koji će se i nakon završtka migrantske krize isplatiti građanima Srbije. Upravo zato, smatra Djorđević, stambene jedinice su dobar izbor.

Rodna ravnopravnost na višem nivou

Govoreći o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti, Đorđević je ocenio da je u tom pogledu Srbija podignuta na značajno viši novo, te da je u nekim segmentima i primer dobre prakse.

- Želimo da taj zakon bude moderan i primenjiv da svi mogu da ga koriste - istakao je Đorđević i najavio obuku za inspektore kada je reč o prepoznavanju rodne diskriminacije.

#Migranti

#Zoran Đorđević

'