AKTUELNO

Ovo je današnji presek!

U protekla 24 sata koronavirus potvrđen je kod još 7,030 osoba, od testiranih 19,145 građana! Preminulo je 67 ljudi, dok se na respiratorima nalazi 190 građana.

Inače, juče je korona potvrđena kod 6,036 osoba od testiranih 16,284 ljudi. Preminuo je 61 pacijent, dok se na respiratorima juče nalazilo 189 građana.

Foto: Pink.rs/Tanjug AP/Darko Vojinović, Tanjug AP/Olivier Matthys, Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

Iako je broj zaraženih korona virusom zbog omikron soja i dalje na uzalaznoj skali, i svakodnevno obara crne rekorde, visok stepen vakcinisanih građana i blaga klinička slika koju trenutna kovid varijanta ostavlja, bili su dovoljni razlozi da 90% zemalja Evrope odluče da im mere više nisu potrebne. Ipak, naši lekari se tome protive, a opširnije o svemu u nastavku.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Takođe, u svetu polako popušta smrtonosni delta soj, a sve veći broj ljudi zaražava se omikron sojem, za koji naučnici smatraju da daje blažu kliničku sliku. Već imamo i dva nova soja - stelt omikron i deltakron, ali stručnjaci kažu da još uvek nema razloga za brigu i da će ove mutacije najverovatnije dovesti do endemskog karaktera korona virusa u narednim godinama. Opširnije o ovoj temi pročitajte ispod.