AKTUELNO

Ovo su današnje brojke!

U protekla 24 sata koronavirus potvrđen je kod još 8,187 osoba od testiranih 22,349 ljudi. Preminulo je 67 pacijenata, dok se na respiratorima nalazi 191 pacijent.

Podsetimo, Crnogorski epidemiolozi registrovali su prva četiri slučaja infekcije tzv. nevidljivom (stelt) podvarijantom omikrona. U saopštenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da se ta zemlja pridružila spisku 60 država u kojima je registrovan taj visokozarazni soj, među kojima su i zemlje regiona poput Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Foto: Tanjug/Kemal Softić

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da nova podvarijanta omikrona BA.2 nije 'varijanta za zabrinutost', što znači da ne postoje trenutni dokazi da će ta nova podvarijanta omikrona pogoršati prenos virusa, ozbiljnost kliničke slike bolesti, efikasnost postojećih vakcina i delotvornost protivepidemijskih mera - navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori na snazi je i dalje obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, zabrana okupljanja više od 50 osoba, dok je radno vreme kafića i restorana ograničeno do ponoći.

Inače, epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je ranije kada i zašto se javljaju vrtoglavice kod „stelt omikrona“, i da je u suštini razlog taj da onaj ko već ima problem sa vrtoglavicom, ona će se možda javiti kao simptom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pojedinačno se javljaju vrtoglavice, svako individualno reaguje. Onaj ko ima problem sa vrtoglavicama, može imati kada se inficira, dalje, kao što će oni koji imaju problem sa zglobovima i mišićima, imati takve probleme dok su inficirani. Dakle, to nije neka opšta karakteristika jer su simptome uglavnom isti kao kod običnog omikrona. Ono što mi primećujemo kod omikrona da imamo kontradiktorne informacije, i potrebno je vreme kako bismo znali precizno i klasifikovali sve i kako ide. Šta mi sada imamo? Imamo veliki broj pozitivnih, a s druge strane imamo hospitalizaciju koja i dalje sporo raste, objašnjava profesor Tiodorović, koji ističe da ne postoje neke bitne razlike između stelta i običnog omikrona.

Kod većine sa druge strane, dominiraju lakše kliničke slike, od kojih se izuzimaju teški hronični bolesnici koji već imaju problem pridruženih bolesti.