AKTUELNO

Ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović kaže da hrvatska vlast ima šizofren odnos prema Nikoli Tesli i da onda kada im je to potrebno Tesla i šahovnica idu zajedno, dok je u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu i Jadovnu ubijeno desetine Srba sa istim prezimenom.

- Tesla nema nikakve veze sa Hrvatskom. Koliko ima veze sa Hrvatskom toliko ima veze sa Francuskom. I nije rođen u Hrvatskoj, već na prostoru Austrijskog carstva kome je pripada oblast koja se zvala Hrvatska - objasnio je Dmitrović za Pink.

Hrvatska vlast ima šizofren odnos prema Tesli. Kada im treba on kao veliko ime, on je ili Hrvat ili hrvatski naučnik, a u biografiji im ne treba ništa - ni preci, ni poreklo, njegovo pravoslavlje...

Dmitrović je podsetio da je u toku Drugog svetskog rata, nekoliko desetina Srba Tesla je ubijeno u Jasenovcu i u Jadovnu.

- Isti oni koji ga sada stavljaju na kovanicu 1992. godine ruše njegov spomenik - naveo je Dmitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imam prijatelje i kumove u Hrvatskoj, oni dolaze ovde, ja idem tamo. Kada govorim o hrvatsko-srpskom odnosu govorim o fenomenu mržnje koja se ispoljava sa hrvatske strane prema Srbima, od toga da su Srbi remetilački faktor - rekao je ministar.

Ukazao je da Tesla nije usamljen slučaj.

- Imata i drugih slučajeva prisvajanja. Nakon stava SANU i Matice srpske da uvrsti Ivana Gundulića u 100 najpoznatijih Srba, sa hrvatske strane se stvara otopor zbog navodnog otimanja hrvatskog velikana. Ivan Gundulić ima veze sa Hrvatima, kao i sa Brazilom - dodao je Dmitrović.

Hrvatska vlast je 1991. godine Marka Pola proglasila Hrvatom, jer je navodno rođen na Korčuli koja je pripala Hrvatskoj. Odna su ih pozvali iz Italijanske ambasade i Marka Pola više nikada nisu spomenuli. Principi koji kažu da postoji u određivanju etničke pripadnosti značio bi da Srbija može da kaže da su 18 rimskih imperatora Srbi, jer su rođeni na prostoru današnje Srbije