AKTUELNO

"Ja sam, Bog je tako hteo, sa njom provodio čitave dane na klinici, oboje smo bili na graničnoj situaciji..."

Patrijarh Porfirije držao je opelo na sahrani novinarke Ksenije Vučić koja je iznenada u subotu preminula u 56. godini.

Porodica, prijatelji i saradnici okupili su se na Novom groblju u Beogradu kako bi je ispratili na večni počinak.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

- Ovde nas je sabrala Ksenija da se oprostimo od nje. Ona zasigurno sada nama sve prašta, i važno je da i mi njoj oprostimo jer kao ljudi, iako ne želimo, jedni druge povredimo.

Prvenstveno smo se ovde sabrali da se pomolimo za pokoj njene duše. Mnoge stvari mogu da se dese, a mogle su i da se ne dese, ali svakome ko je došao na ovaj svet, postoji jedna stanica koja ne može da se izbegne.

Čovek kroz umetnost, nauku i filozofiju pokušava da tu stanicu mimoiđe, a znamo kakvi su rezultati ljudske delatnosti kada je u pitanju najveći ljudski neprijatelj koji se zove smrt - rekao je patrijarh.

Patrijarh je potom rekao da je Kseniju Vučić poznavao više od 20 godina, a pre samo nekoliko godina proveo je sa njom oko 10 dana na kardiovaskularnoj klinici. U tim momentima, kako kaže, razgovarali su o smislu postojanja o tome, i kad padamo i kad rastemo, šta je to što ih drži.

- Njena duša je bila, ne samo bogotražiteljska, već i bogočežljiva. U toj duši je, i te kako, postojao nevidljivi kriterijum koji je određivao njene odnose prema svemu i svakome, a taj kriterijum jeste glas Božji, savest koju svako nosi od nas – rekao je patrijarh.

Siguran je, dodaje, da je Ksenija ispunjena istinskom i pravom radošću.

#patrijarh Porfirije