AKTUELNO

Skandalozan slučaj muškarca (38) iz okoline Šapca, koji je nakon šestomesečnog pritvora pušten da se brani sa slobode, nakon što je u junu 2021. obljubio komšinicu (12), pokrenuo je lavinu i ponovo otvorio brojna pitanja, među kojima i ko su pedofili u Srbiji, koliko ih je, da li su kazne za njih adekvatne i da li su naša deca bezbedna!

Srbija ima registar pedofila, koji nije javan, a u njega su upisane pravosnažno osuđene osobe za krivična dela u vezi s polnim slobodama nad maloletnicima. Broj pravosnažno osuđenih pedofila je alarmantan, jer je u njega za samo šest godina upisano više od 400 seksualnih predatora.

Seksualna nastranost

- Registar je uveden 2015. na osnovu Marijinog zakona, a u aprilu prošle godine brojao je 416 osuđenih. Međutim, taj broj iz dana u dan raste, a imajući u vidu i slučajeve koji još nisu okončani pred sudovima, kao i one koji nisu ni prijavljeni, taj broj je verovatno daleko veći - objašnjava naš izvor i dodaje da registar sadrži lične podatke izvršioca, podatke o izvršenom krivičnom delu, a njegov DNK profil pohranjen je u nacionalnoj bazi i odatle se ne može brisati.

Foto: Pink.rs/S. Milovanov

Da je pedofilija seksualna nastranost koja se ogleda u seksualnoj privlačnosti prema deci istog, suprotnog ili oba pola, objašnjava za Kurir Ivana Josifović, sudija Višeg suda u Novom Sadu.

Mnogo povratnika

Ona napominje i da se njima ne može ublažiti kazna, niti se oni mogu uslovno otpustiti iz zatvora.

- Krivično gonjenje i izvršenje kazne ne zastarevaju za ova krivična dela. Zakon podrazumeva posebne mere po kojima je osuđenom najduže 20 godina zabranjeno da posećuje mesta na kojima se okupljaju maloletnici, poput vrtića, škola, igrališta i dečjih manifestacija, a u obavezi je da posećuje profesionalna savetovališta - kaže Josifovićeva i ističe da među pedofilima ima mnogo povratnika.

Autor:

#PEDOFILIJA