AKTUELNO

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić godoreći o bezbednosti dece kako zaštiti decu od internet predatora, rekla je da je to jedna od navećih opasnosti kada su deca u pitanju.

-Vlada je prepoznala opasnosti koje vrebaju na internetu i da država reaguje institucionalno i država je donela prošle godine uredbu o stvaranju i obrazovanju nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu - naglasila je Matić, dodajući da za pola godine, koliko taj centar postiji zabeleženo je preko 3.000 poziva, od toga 575 formiranih predmeta, 71 predmet je imao u sebi elemente teškog krivičnog dela ili uznemiravanja.

Foto: Printscreen

-Kolege koje su imale slične kol centre u resornim ministarstvoim bili su iznenađeni sa ovolikim brojem poziva, ali mi nismo bili od 2010. smo shvatili koliko ovaj problem narasta, jer sama činjenica da imate 3,5 milijarde korisnika interneta, to su dovoljni podaci koji ukazuju na problem koji je u porastu, a deca nisu u stanju da procene rizike koji ih dovode u opasne situacije - objasnila je ona.

Kada se nešto prijavi, u zavisnostoi od sadržaja prijave imamo kontakt sa MUP-om, tužilaštvom...

Ovaj kol centar ima tim ljudi koji vrši edukacije, mi smo obišli čak 70 lekara u Beogradu da priča i prođe obuku za bezbednost dece na internetu i za posledice usled pekomerne upotrebe interneta.

Zoja Kukuć iz Startit-a ocenila je da opasnost može da vreba svuda, a da je internet samo jedno novo polje.

-Mi gledamo na internet kao i na sve u životu što može da ima svoje pozitivne i negativne strane. Čini mi se kada se dosta priča o bezbednosti dece na internetu da se dosta zanemari ta tema da je internet samo jedna nova platforma na kojoj je ta bezbednost ugrožena - ocenila je Kukuć.

Foto: Pixabay.com

Ona je rekla da jednostavno treba nadgledati i kontrolisati decu dok su na internetu.

-Postoje dobre stvari za decu koje su dobre da se rade na internetu, a postoje i one koje su loše, jednostavno treba pronaći balans - naglasila je Kukuć.

Ono što postiji u stranom životu, postoji i na internetu, mere zaštite postoje.

-Razgovori, poverenje, ali postoje i aplikacije na telefonima, računarima, koji vam daju potpunu kontrolu nad onim što dete radi - objasnila je ona, dodajući da svaki računar i internet pretraživač ima dodatke koje roditelji mogu da preuzmu, koji su bezbedni za decu.

Taj filter ukuljučite i onda detetu je ograničena pretraga.

-Vi kao roditelj možete da gledate sve, a ona mogu da gledaju samo ono što je prilagođeno njihovom uzrastu - naglašava Kukić.

#Internet

#deca

#zaštita

'