AKTUELNO

Heroj sa maslinovom grančicom koji je pobedio na Olimpijskim igrama i heroj koji danas pobeđuje 20 Grend slemova, obojica imaju jak uticaj za kojim svako grabi, i upravo je uticaj odogovor na pitanje zašto se politika meša u sve oblasti.

Kada je politika počela da se meša u umetnost/kulturu i sport? Ovo je glavno pitanje na koje je odgovor u emisiji „Pravac“ autorke i voditeljke Ksenije Vučić pokušao da nađe reditelj Ljubiša Ristić.

- Ljudi se dive onima koji poseduju talenat, obožavaju ih, samim tim, oni mogu da ostvaruju uticaj. Zato se politika i meša u kulturu i umetnost jer, ostvarivanjem uticaja može se uređivati grad onako kako pojedincu odgovara: tom konceptu, toj politici, toj ideji – kaže Ristić.

Foto: TV Vesti Printscreen

Ista je stvar, kaže, u sportu.

- Heroj sa maslinovom grančicom, koji je pobedio na Olimpijskim igrama i heroj koji danas pobeđuje 20 Grend slemova, obojica imaju jak uticaj koji bi mnogi da koriste. Svako se grabi za uticaj, to je isto kao oni koji prodau deterdžente ili grisine: mora da se stvori potreba, pa da se stvori uticaj, a tu je i novac – kaže reditelj.

Foto: TV Vesti Printscreen

Zapitao je šta je toliko važno u celoj priči o vakcinaciji, a onda je objasnio:

Znate kolika je zarada od izvoza oružja u Rusiji prošle godine? 12 milijardi dolara. A znate li koja je zarada od izvoza vakcina? 20 milijardi dolara. Pazite taj red veličina! I to kod Rusa, a zamislite šta je tek kod Fajzera, kod Nemaca – kaže Ristić.

#Ksenija Vučić

#Ljubiša Ristić