AKTUELNO

Broj zaraženih korona virusom doživeo je pravu eksploziju u poslednjih nekoliko dana. Iako omikron ne daje alarmantne simptome, a broj hospitalizovanih ne raste, jedna grupa posebno je osetljiva kada je u pitanju soj koji postaje sve dominantniji. Reč je o deci do četiri godine, pokazale su svetske studije, a sa tim se slažu i naši pedijatri.

Da je došlo do povećanja broja zaraženih u najmlađim uzrastima svedoči nam pedijatar Doma zdravlja Čukarica dr Dejan Jonev.

- Primetan je značajan porast dece obolele od korona virusa. Njih mahom dovode već zaraženi roditelji - kaže za "Blic" dr Jonev.

On objašnjava da se deca javljaju sa simptomima kao što su temperatura koja nije mnogo visoka, ali i kašalj, glavobolja i dijareja.

- Svu decu koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama, a koja su razvila određene simptome testiramo kako brzim antigenskim testovima, tako i PCR uzorkovanjem - zaključuje sagovornik.

Kako su deca postala osetljivija?

Naša zemlja po povećanju broja zaražene dece nije izuzetak, pa tako većina svetskih zemalja prijavljuje sve više pozitivni, naročito u najmlađem uzrastu.

Najveća studija na čak 70.000 pacijenata u Kaliforniji ukazala je na mogući razlog zašto omikron može izazvati manje teške varijente oboljevanja od korona virusa.

Ovaj soj se umnožava oko 70 odsto brže od originalnih verzija korona virusa u bronhiolama koje vode do pluća, a 10 puta manje u samim plućima.

Kako piše National news, takvi podaci ukazuju da će omikron vrlo verovatno u manjoj meri oštetiti pluća.

Autor: