AKTUELNO

Zima je proteklih nekoliko dana u Srbiji pokazala svoje pravo lice. Nakon velikog snega, na ulicama nam je ostao ništa manji led, pa se hodanje do prodavnice pretvorilo u opasnu aktivnost.

Ono što ćete uvek čuti kao savet ako morate da se krećete po površinama na kojima ima dosta leda je da nosite obuću koja ima prilagođen đon i da dobro pazite gde ćete stati.

Postoji i mišljenje da će vas i hod pingvina spasiti od toga da se "prospete koliko ste dugi i široki" na ledu, a njegova glavna karakteristika je pravilan oslonac tokom hodanja.

Naime, kako stoji u objašnjenju objavljenom na Tviteru, kada hodamo normalno, naša težina se pravilno raspoređuje na obe noge. Međutim, kada hodamo po klizavoj površini dolazi do narušavanja pomenute ravnoteže zbog specifičnosti podloge, što može rezultirati padom i ozbiljnim povredama.

Zato se savetuje da primenite sledeće pravilo: centar vaše celokupne ravnoteže prebacite na nogu kojom pravite iskorak, što će vam omogućiti lakše kretanje po zaleđenoj podlozi Upravo ovako hodaju pingvini, kojima je led prirodno stanište, pa je ovaj način hoda odatle dobio ime.Inače, prema podacima Instituta za ortopediju "Banjica", tokom proteklih dana značajno je povećan broj pregleda, ali i hospitalizacija pacijenata sa prelomom, rekao je doktor Aleksandar Kojić.

- Najčešće je reč o povredama i prelomima kuka, skočnog zgloba, lakta, kolena i ramena. S obzirom na niske temperature u narednim danima očekujemo i povećanje broja pacijenata - rekao je dr Kojić.

#Led