AKTUELNO

Osamnaestomesečni dečak, koji je krajem novembra preminuo u Opštoj bolnici u Leskovcu, podlegao je encefalitisu i sepsi - pokazali su rezultati obdukcije.

Dečaka rodom iz sela Stubla u okolini Bojnika u bolnicu je dovela maćeha sa upalom pluća, dehidrcijom i visokom temperaturom. Mališan je preminuo posle četiri dana lečenja na odeljenju pedijatrije ove zdravstvene ustanove, pa je naložena obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je tada saopšteno iz leskovačke bolnice, njihovi patolozi su obavili obdukciju ali su, radi otklanjanja svake sumnje, tkiva preminulog deteta upućena na patohistološku i toksikološku analizu u niški Univerzitetski klinički centar. Nakon što je nalaz kompletiran, ustanovljeno je van svake sumnje da je smrt deteta prirodna.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu izrazio je žaljenje zbog prerane smrti mališana, ali je istakao da ova zdravstvena ustanova nije odgovorna za tragičan događaj.

- Dete je u bolnicu stiglo sa maćehom sa simptomima ozbiljnog oboljenja, pružena mu je kompletna zdravstvena nega ali je nažalost preminulo. U tom trenutku ništa nije ukazivalo da će dete umreti, svi smo bili jako potreseni. Čekali smo nalaz, dokazano je da je u pitanju prirodna smrt, kompletna dokumentacija dostavljena je porodici dečaka – kazao je Dimitrijević, a za detalje patološkog nalaza uputio nas je na patologa Opšte bolnice u Leskovcu Gorana Stanojevića.

Patolog je potvrdio da je uzrok smrti nedvosmisleno utvrđen te da je radi otklanjanja svake sumnje, konsultovao i kolege iz Beograda koje su potvrdile njegova saznanja.

Foto: Facebook.com/TV Pink Printscreen

- Uzrok smrti je sepsa i encefalitis koji je već bio u poodmakloj fazi. Encefalitis je takva bolest da i kada se pacijent pravovremeno obrati lekaru, lečenje je teško i komplikovano, a kada se razvije onda je moguć i smrtni ishod. Kolege sa pedijatrije su uradile sve što su mogle, ali nažalost, detetu nije bilo pomoći - objasnio je Stanojević.

Kako je saopšteno iz bolnice, rezultati obducentskog nalaza predati su nadležnom tužilaštvu koje će utvrditi da li je bilo eventualnih propusta u lečenju deteta. U istom cilju u bolnici je boravila i zdravstvena inspekcija.

Kako se navodi u mediicinskoj literaturi, encefalitis je akutno zapaljenje mozga najčešće uzrokovano virusnom infekcijom ili nekom autoimunom bolešću ali ga izazivaju i gljivične i bakterijske infekcije. Može biti opasan po život ako se simptomi ne prepoznaju na vreme i ako se ne potraži hitna medicinska pomoć.

Kako saznajemo, preminulog mališana napustila je majka, a u porodičnom domaćinstvu živeo je sa ocem, maćehom i njenom decom i babom i dedom.

Kako je nakon smrti ispričala za Telegraf.rs maćeha dečaka, Anita Ibraimović, mališan je 20. novembra imao temperaturu, 39.6 stepeni.

- Odvela sam ga kod lekara u Bojniku, tu su mi rekli da su oni detetu izmerili temperaturu i da je nema. Međutim, ja sam tražila da mi daju uput za Dečiji dispanzer u Leskovcu - rekla je naša sagovornica.

Tamo je mališanu, priča ona, izvađena krv, a krvna slika bila je loša.

- Tamo smo bili 21. novembra. Dete je povraćalo, imalo malo povišenu temperaturu. Tada su me pitali da li želim da dete ostaje u bolnici ili da ga vodim kući, a ja sam instistirala da ostane. Dali su mu infuziju, pošto nije jeo. Sutradan mu ponovo vadili krv, rekli da krvna slika nije najsjajnija - objašnjava Anita.

Kobnog dana, ovaj mališan primio je injekciju.

- Lekari su rekli da mora da primi injekciju i posle toga se više nije probudio - priča Anita drhtavim glasom.

Mališanov tata, Elvis Ibraimović naveo je za Telegraf.rs da je dete bilo zdravo.

- Dete je bilo zdravo, osim tog povraćanja i temperature nije ništa imalo. I dalje sam u šoku - navodi Elvis.