AKTUELNO

Grad Beograd raspisao je danas tender za izgradnju podzemne garaže ispred Sportskog centra "Pinki", saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Na konferenciji za novinare u tom sportskom centru, Vesić je najavio da je taj projekat vredan 700 miliona dinara, da će garaža imati 150 parking mesta i da će, zbog podzemnih voda, biti samo na jednom nivou.

Foto: Beograd.rs

Kako je receno, izgradnja bi trebalo da počne u martu ove godine, a rok za izgradnju je dve godine.

Vesić je naglasio da će ta podzemna garaža biti samo jedna od cetiri koje će se graditi ove godine, a ostale tri biće u Skerlićevoj koja će imati 350 parking mesta i koja će biti i garaža za turističke autobuse, u Vlajkovićevoj, koju će graditi kineska kompanija, i u Fruškogorskoj.

"Danas je tačno 17 godina od kako je Beograd izgradio poslednju podzemnu garažu "Pionirski park", dok se za tih 17 godina znatno povećao broj vozila. Svake godine registrujemo oko 50.000 novih automobila u Beogradu i već sada imamo 1,7 automobila po porodici, što znači da je neophodno graditi nova parking mesta", rekao je Vesić i naglasio da se u Beogradu nikada nisu gradile četiri podzemne garaže u jednoj godini.

Foto: Beograd.rs

Vesić je podsetio da je Grad, zajedno sa opštinom Zemun, ponovo preuzeo upravljanje "Pinkijem".

"Sada ćemo ćemo moći da uložimo novac u taj SC, koji je jedan od najvažnijih u Beogradu, i da konačno Zemunci dobiju svoj uređeni SC", a urediće se i plato ispred Pinkija na kom će biti mnogo više zelenila", naveo je Vesić.

Govoreći o Zemunu, Vesić je podsetio da je završena rekonstrukcija Gimnazije, a da se sada radi Zemunski kej i da će deo od Venecije do Lida izgledati kao kej na "Beogradu na vodi".

"Radimo ulicu, a sledeće godine sredićemo i fasade. Treba da dobijemo građevinsku dozvolu za izgradnju još jednog parkinga, dok će Branko Pešić dobiti svoj spomenik u pešačkoj zoni Zemuna", naveo je Vesić.

On kaže da se radi i na projektovanju pešačko-biciklističkog mosta Lido-Zemun, što je, kako ističe, dosta komplikovan projekat kojim će se rešiti problem pontona i ispuniti davnašnja želja Zemunaca.

"Mnogo ulažemo u Zemun i mislim da to Zemun zaslužuje. Nadam se da ćemo u narednom periodu potpuno urediti centar Zemuna koji je pođednako lep i vredan kao i stari centar Beograda", poručio je Vesić.

On dodaje da će od pet olimpijskih bazena koji će se u Beogradu graditi sledeće godine jedan biti u Zemunu.

Zamenik gradonačelnika istakao je i da se završava projekat rekonstrukcije Komande Ratnog vazduhoplovstva koji je bio veoma zahtevan i kojim je utvrđeno da se ta, jedna od najlepših zgrada u Zemunu i spomenik kulture, može rekonstruisati.

"Projekat će biti gotov do kraja juna i tada ćemo sa državom videti kako će ta zgrada biti obnovljena. Plan je da, zajedno sa tom zgradom, obnovimo i Avijatičarski trg i vratimo mu izgled kakav je imao 30-tih godina prošlog veka", naglasio je Vesić.

Direktor "Parking servisa" Andrija Čupković kaže da će garaža ispred Pinkija biti prva garaža koju će izgraditi njegovo preduzeće, jer je sve ostale napravio Grad.

Kako je istakao, novac za gradnju garaže nije iz kredita, već je obezbeđen iz sopstvenih izvora.

Čupković ističe da je ponosan jer su u prethodnih osam godina rekonstruisane sve garaže, a posebno izdvaja garažu Obilićev venac, koja je dobila evropsku nagradu kao prva zelena garaža u Evropi.

Zamenik predsednika opštine Zemun Žarko Dronjak izjavio je da je danas veliki dan za Opštinu Zemun jer je to prva podzemna garaža koja se gradi u njoj i da će njenom izgradnjom delimično biti rešen problem parkiranja u centru Zemunu.