AKTUELNO

Prvi konkursi za korišćenje IPARD sredstava EU u iznosu od 175 miliona, koji su namenjeni poljoprivrednicima, biti raspisani krajem novembra ili početkom decembra, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je naglasio da već sedam godina imamo problem sa IPARD-om i da će konačno srpski poljoprivrednici moći da koriste 175 miliona evra, kao i da je juče došla eksterna revizija EK i da će biti ovde 28 dana.

-Mi smo pre godinu i po dana imali blokirajuće faktore i sve smo ih otkloniili, što se tiče ljudstva Upave za agrarna plaćanja, objekta, IT standarda i drugih standarda sa aspekta bezbednosti, sve je u skladu sa evropskim procedurama. To će doneti konkurs krajem novembra, početkom decembra - rekao je Nedimović za TV Pink.

Ministarstvo poljoprivrede je juče obavestilo zamenika šefa Delegacije EU u Beogradu Oskara Benedikta da je poslednji od četiri uslova za odobrenje IPARD akreditacije ispunjen i da je počela eksterna revizija od strane nadležnih organa Evropske komisije. Taj poslednji uslov je adaptacija zgrade Uprave za agrarna plaćanja.

Nedimović je rekao da je reč o 175 miliona evra od EU na koje ide 50 miliona evra sredstava Srbije,tako da će srpski poljprivrednici imati na raspolaganju 225 miliona evra, za nabavku mehanizacije, skladišne i prerađivačke kapacitete.

Govoreći o suši, Nedimović kaže da treba što više površina staviti pod navodnjavanje i razviti sistem osgiuranja.

Foto: Printscreen Youtube

-Moramo na promišljen način da pristupimo, važnije su dugoročne mere, evo već sutra se u Žitištu gradi sistem za navodnjavanje - krenuli su prvi sistemi za navodnjavanje da se grade posle 20 ili 30 godina. Reč je o četiri nova sistema. Mi ćemo biti u selu Međa, odakle ćemo krenuti sa sistemom za navodnjavanje. Cilje je da imamo oko 30.000 hekatar zemlje koje će obuhvatiti novi sistemi za navodnjavanje - naglasio je ministar, dodavši da Ministarstvo radi osiguravajućim kućama kako bi promovisalo osiguranje, jer država to premira.

-Samo u sisteme za navodnjavanje ove godine ćemo uložiti 30 miliona evra - rekao je on.

Kukuruz i soja su najviše pogođeni sušom, a najguroženiji je srednji Banat, Srbobran, Zzabalj i druge opštine. Ministar kaže da će procena štete od sušte biti gotova krajem avgusta ili početkom septembra, kao i da kukurz učestvuje oko 35 odsto u biljnoj proizvodnji Srbije.

On je dodao da treba i protivgradni sistem zaštite da se digitazlizuje. Nedimović je rekao da voćarske i povrtarske kulture tu ne bi terebalo da budu ugrožne ove godine i da će kukruza biti dovoljno za naše potrebe, ali i za izvoz.

On je rekao da sledi žetva suncokreta i da su obezbeđeni kupci u smislu prađivačkih kapaciteta i da ćemo imati otkup kakav je bio prethodnih godina. Takođe, sastanak sa 150 privrednika iz Turske biće održan 22. avgusta, a prisustvovaće i ministar poljoprivrede Turske, dodao je Nedimović.

#Branislav Nedimović

#Konkurs

#Ministarstvo poljoprivrede

'