AKTUELNO

Potraga za Matejom Perišem (27) nestalim noć pre Nove godine i danas se nastavlja, a tim povodom njegov otac Nenad danas dolazi u Beograd. Zabrinut zbog nestanka sina o kome već drugi dan nema ni traga ni glasa, Nenad Periš već je stupio u kontakt sa službama koje su uključene povodom ovog misterioznog nestanka i nada se da će se u Split vratiti sa sinom.

– Kad mi je Matejev prijatelj preko ćerkinog Instagrama zatražio broj mobilnog nakon dočeka Nove godine, odmah sam znao da nešto nije u redu, a naročito kada mi je rekao da je Matejev telefon isključen - ispričao je juče za hrvatske medije otac nestalog mladića, vaterpolo sudija i dugogodišnji radnik splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravlje Nenad Periš.

Otac nestalog Mateje u neverici je što niko nije uspeo da vidi odlazak njegovog sina iz kluba u kome je slavio doček, kao ni to da posle toga nema baš nikakvih tragova tuče i incidenta koji bi nagovestili da je možda bio napadnut.

– Muče me neke dileme: ispred kluba i u klubu nema nikakvih tragova krvi, kose ili bilo čega što bi ukazivalo na sukob. Nije mi jasno da niko od osoblja "Gotika" nije video kada je i gde je otišao moj sin. Apsolutno ništa, kao ni gosti koji su bili ispred kluba. Tuče nije bilo, nikakvog incidenta, a Mateja nema. Izuzete su sve kamere u "Gotiku" i na okolnim objektima i putevima koje se sada pregledaju, valjda će one otkriti nešto – nada se otac koji pohvaljuje rad i saradnju beogradske policije.

Zabrinuti otac na Fejsbuku: "Pomozite mi molim vas"

U želji da što pre pronađe nestalog sina, Nenad Periš podelio je vest o nestalom sinu i na društvenoj mreži jfejzbuk u kojoj je napisao "Pomozite mi molim vas"


Kako je juče ispričao za hrvatski medij, dobio je mnogobrojne pozive srpskih službi, Hrvatske ambasade kao i svojih prijatelja koji su se angažovali u potrazi za nestalim mladićem.

Foto: Foto/MUP RH, Privatna arhiva

– Nemerljivu mi pomoć u ovim teškim trenucima daju moji stari prijatelji iz Beograda – bivši vaterpolista Igor Milanović i državni sekretar za sport Srbije Darko Udovičić koji su angažovali sve snage i resurse u potrazi za mojim sinom. Zvali su me i iz ambasade u Beogradu, iz beogradske policije... Mediji svakog trenutka i tamo i u Hrvatskoj objavljuju informacije i fotografije mog Mateja. Izuzete su kamere iz tog kluba "Gotik", gde je viđen oko dva i po iza ponoći.

Nesrećni otac bio je kaže protiv toga da mu sin za doček ide u Beograd ali zbog ostalog društva ga je na kraju pustio.

- Mateju je ovo bio prvi put da ide u Beograd i, da vam pravo kažem, nisam bio ni sada za to da ide baš tamo čekati Novu godinu. Ali, išao je s prijateljima koje zna još iz osnovne škole pa mi je ipak bilo nekako lakše -

Prijatelji ga traže po celom gradu, podelili video snimljen ispred kluba

U potrazi za nestalim drugom, Matejevi prijatelji napravili su video ispred kafića gde je mladić poslednji put viđen i sumirali sve opcije mogućeg ishoda.

Jedan od njegovih drugara koji je pravio snimak mobilnim telefonom u pozadini je rekao da je video kameru na obližnjem lokalu koja bi možda pomogla u istrazi. On je takođe prišao do metalne ograde, ističući da je dovoljno visoka, te da se ne bi tek tako mogla preskočiti, ili nekim slučajem upasti u vodu.


Kako je naveo komentarišući je atmosferu u klubu, u njemu bila omladina, još mlađa od njega i njegovog 27-godišnjeg prijatelja. Kazao je da nije bilo opasnog društva.

- Nije on mali. Nije njega mogao jedan čovek nekako spremiti u džep i negde ga odneti. Ili eventualno da nikad nije izašao iz kluba i da su ga ovi pospremili u neki podrum. Može se saznati ko radi u klubu - rekao je drug.

Misteriozan nestanak

Nestanak splićanina velika je misterija za njegove prijatelje koji su iz Hrvatske došli zajedno sa njim da proslave Novu godinu.

Oni su u razgovoru za medije ispričali da je njih sedmoro u veče nestanka najpre otišlo na večeru u jedan restoran u Beton hali, a onda u klub "Gotik". Kada je u jednom momentu društvo shvatilo da Mateja već neko vreme nema, počeli su da ga traže unutra. Na izlazu iz kluba, shvatili su da je njegova jakna ostala u garderobi. Natsvili su potragu i okolo.

Drugovi su nakon potrage otišli u smeštaj, gde su se nadali da će ujutro doći. Kada se to nije desilo, kontaktirali su policiju.

Mladić je poslednji put viđen u klubu "Gotik" u Beton hali oko 2.30 časova.

- Došli su njih šest prijatelja iz Splita 30. decembra. S njim je bio prijatelj Miro, u klubu "Gotik" je rekao da ide u toalet, nakon čega mu se gubi svaki trag" - ispričala je za "Blic" Josipa Bartulović, drugarica nestalog Mateja Periša iz Splita.

- Samo želim da ga nađemo što pre i da se vrati doma - rekla je zabrinuta drugarica.

Policijska istraga započeta odamh

Policija intenzivno traga za nestalim Matejom Perišem, koji je poslednji put viđen u lokalu u Beton hali. U toku su intenzivne radnje potrage - pregledaju se snimci sa sigurnosnih kamera u blizini mesta na kojem je Matej nestao, policija razgovara sa njegovim prijateljima u čijem je društvu bio.

Mediji se uključili u potragu

U potragu za nestalim dvadesetsedmogodišnjim Splićaninom uključili su se svi srpski i hrvatski mediji kao i oni u regionu.

Vest o nestanku splićanina proširila se po društvenim mrežama i deli su u objavama.

Sve je počelo od trenutka kada su njegovi prijatelji na društvenim mrežama podelili objavu u kojoj su naveli da je Matej nestao i da mole da im se jave svi koji nešto znaju o njemu.

Matej je završio ekonomiju, celo ovo leto je naporno radio kao spiker i zaslužio je dobar novogodišnji odmor s prijateljima koji se, na žalost, pretvorio u dramu.

Porodica se nada da će sve ipak završiti dobro i da će se Matej zdrav i živ s ocem vratiti kući.