AKTUELNO

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić izabran je ponovo danas na novi mandat za tu funkciji od šest godina odlukom Narodne skupštine Srbije.

Od osnivanja ovog tužilaštva 2003. godine nijedan tužilac nije bio ponovo biran.

Iako se retko pojavljivao u javnosti, od stupanja na funkciju 1. januara 2016. godine, Nenadić je pokrenuo značajne postupke, naročito u proteklih godinu dana, pre svega protiv više od 30 pripadnika organizovane kriminlane grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Tokom njegovog mandata procesuirano je niz visokih državnih funkcionera zbog zloupotreba i korupcije, veliki broj trgovaca drogom, umetninama, zatim krijumčara migranata, a nedavno je pokrenut i postupak protiv državne sekretarke Minisitarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović i dva policajca, za koje se očekuje početak suđenja.

Nenadić je rođen 1963. godine u Čačku, a Pravni fakultet je završio u Kragujevcu 1987. godine. Pravosudni ispit je položio 1990. godine.

Od 1990. do 1995. godine bio je inspektor za suzbijanje privrednog kriminaliteta u SUP-u u Čačku, a zatim šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Za zamenika tužioca u Opštinskom javnom tužilaštvu u Čačku izabran je 1995, a tri godine kasnije, 1998. izabran je za zamenika javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Čačku.

Imenovan je 2001. godine za vršioca dužnosti javnog tužioca tog tužilaštva.

On 2004. prešao je u advokaturu u domenu krivičnog prava, kojom se bavio do izbora za Tužioca za organzovani kriminal 2015. godine.