AKTUELNO

Episkop zapadnoevropski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Luka (Kovačević) preminuo je juče u Parizu, a ovu informaciju je potvrdio srpski patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je na svom Instagramu naveo da je vladiku Luku poznavao još od studentskih dana i dodao da je preminuli episkop "gromoglasno pronosio Reč Hristovu u krajevima sveta u kojima su živeli pravoslavni Srbi".

- Prvo u Australiji i na Novom Zelandu (1992-1999), pa potom širom Zapadne Evrope, stolojući skoro dve i po decenije u gradu svetlosti, Parizu (1997-2021)… Sa bolom u srcu, ali sa verom u Boga i nadom na život večni u spasitelju našem Isusu Hristu, opraštamo se od našeg brata i saslužitelja u Gospodu, episkopa zapadnoevropskog Luke“, naveo je Porfirije i dodao:

"Večan ti spomen blaženstva dostojni vladiko."

Episkop Luka je rođen 30. oktobra 1950. godine u Piskavici, kod Banja Luke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka završio je 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Sv. Sergija u Parizu, naveli su u SPC-u.

Zamonašen je 26. juna 1976. godine, a zatim na praznik Sv. proroka Jeliseja, rukopoložen u čin jeromonaha od strane Episkopa australijsko-novozelandskog Nikolaja. Od 1982. do 1992. godine bio je sabrat manastira Svetog Save u Ilajnu, Australija.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na svom redovnom zasedanju u maju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za Episkopa australijsko-novozelandskog.

Autor: