AKTUELNO

Govoreći o smrti jutjuberke Kristine Đukić, koja je prošle nedelje digla ruku na sebe, doktorka Ema Novaković kaže za Pink da se nasilje na društvenim mrežama klasifikuje drugačije nego nasilje u realnom životu.

Dodaje kako nasilje na društvenim mrežama često ne može da se prepozna, zbog čega je, kaže Novaković, teško reagovati. Ona naglašava i kako je veoma važno da se razgovara na ovu temu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovaj vid nasilja predstavlja vid nasilja preko društvenih tehnologija i upravo ga razlikuje od nasilja, jer je sam nasilnik anoniman, ovo nasilje je trajno, uporno i bez ograničenja. Često ne može ni da se prepozna, zbog čega je teško reagovati. Mislim da je jako važno da se razogvara na ovu temu - rekla je Novaković.

Analitičar Saša Borojević kaže da se u 25 zemalja godišnje ubije 46 hiljada dece, odnosno da jedno dete digne ruku na sebe na svakih 11 minuta.

Foto: E-Stock/Koca Sulejmanović, Instagram.com/kikax3

Podsetimo, jutjuber Bogdan Ilić poznatiji kao Baka Prase, po nalogu je prošle nedelje priveden u prostorije Odeljenja za VTK MUP RS radi davanja izjave na sve poznate okolnosti u vezi smrti Kristine Đukić. Kasnije je i objavivo video na jutjubu o njihovom odnosu.

Saša Borojević kaže kako je ubeđen da je Bogdanov otac, inače sveštenik po profesiji, svog sina gajio da bude uspešan čovek, a ne prase.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja ću ispoštovati želju njene majke da ne pričamo o Kikinoj smrti. Ovo je posledica, pričamo samo o posledicama. Mi smo ove godine napravili istraživanje u 25 zemalja, 46 hiljada dece izvrši samoubistvo u svetu za godinu dana. 1.000 samoubistava je u Srbiji. To je samoubistvo na svakih 11 minuta, i to samo u 25 zemalja, ne u celom svetu. Živimo u eri kada jedan lajk znači jedan dolar i spremni su za sve to da prodaju i rođenu majku. Otac od praseta (Bogdan Ilić) koji je sveštenik, sigurno ga nije gajio da bude prase, nego uspešan čovek - rekao je Borojević.

Novinarka i PR menadžer Bobana Živanović kaže da je i ona u osnovoj školi doživljavala zlostavljanje od strane vršnjaka, ali da je sve rešavala uz pomoć razgovora sa roditeljima.

Foto: TV Pink Printscreen

Što imaš veću brojku, to te više gotive u društvu. Ti si popularan na društvenim mrežama, znači popularan si u društvu. Treba da poručimo deci i roditeljima da internet nije bezbedno mesto, Instagram, to je moja društvena mreža, nije realan svet. Moj život na Instagramu je realan, zato i nemam negativne komentare, a deca su previše počela da se fotošopiraju, idu na estetsku hirurgiju, to mi je strašno. U ovoj Kikinoj priči, koliko sam pročitala, komentarisali su njen fizički izgled i to je nju pogaćalo. Devojčice komentarišu jedna drugu, da li si ranva kao daska, da li imaš ovakva ili onakva usta... I mi smo u školi bili zlostavljani na neki način. Meni su u četvrtom razredu govorili da imam velike grudi: "A, vidi kakva si", ali ja sam imala podršku roditelja - govori Živanović.