AKTUELNO

Državni vrh Srbije preduzeo je niz mera i povećao ulaganja u opremanje vojske, rekao je Stanko Vasiljević, general u penziji.

Komentarišući to što će Srbija nabaviti 30 helikoptera, što je juče najavio predsednik Srbije, Vasiljević je rekao da je naša zemlja jaka i suverena i da može sama da određuje odakle i šta će nabavljati.

- To niko ne može da nam brani. Imamo konstantnu politiku, politiku mira na ovim prostorima, ali i odgovorno državno rukovodstvo vodi računa o svojoj vojsci. Imali smo zastoj u opremanju koji je trajao nekoliko desetina godina – rekao je Vasiljević i dodao da ne može da se čeka da se dogodi neka pretnja, kako bi se u tom trenutku nabavljala oprema.

Kako kaže, tada je već kasno.

- Mi nabavljamo naoružanje i sredstva kojima opremamo našu vojsku, kako bi imali puni kapacitet i naš sistem odbrane bio sposoban da odgovori na sve izazove i pretnje koje se eventualno mogu desiti u nekom narednom periodu – rekao je Vasiljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, naš državni vrh je preduzeo niz mera i povećao ulaganja u opremanje vojske. Dodaje da se dostigao određeni nivo, kao i da se u tom pravcu i nastavlja.

Prof. dr Ilija Kajtez, sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, rekao je da je ulaganje u našu namensku industriju jako bitno i značajno. On dodaje da je motor jedne zemlje upravo vojske, tj.namenska industrija.

- 80 posto vrhunskih inženjera, stručnjaka i konstruktora, biva angažovano u namensku industriju – rekao je dr Kajtez.

Kako kaže, kada namenska industrija dobije takav zamajac i proizvodi za vojsku ili izvoz, ona apsolutno sve ono što je najbolje u sektoru univerziteta podiže nivo obrazovanja, kao i tehnologije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prodati na evropskom tržištu svoj proizvod u vojnoj industriji, govori o tome da imamo izuzetnu pamet, inženjere i tradiciju – rekao je dr Kajtez.

Ističe da vrhunski stručnjaci treba da rade do onoga dana do kada mogu da daju izvanredne rezultate.

Kako kaže, dobra je vest da smo ovih dana primili neke mlade ljude koji će biti podmladak.

- Budžet vojni će biti pojačan velikom sumom novca, i to zahvaljujući rastu naše privrede – rekao je dr Kajtez.

On ističe da Srbe i Srbiju možda da odbrani samo jaka i moćna vojska koja se gradi decenijama.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljuban Karan, bivši obaveštajac, istakao je da je srpska vojska uništavana sa ciljem da Hrvatska bude sila regiona.

- Hrvatska je u odnosu na našu bila za tri koplja iznad kada je vojska u pitanju, a sada je Srbija postigla da u ovom trenutku bude u ravnini sa njima. I to je opšta uzbuna u regionu.

Međutim, mi samo dolazimo na nivo koji nam pripada i po veličini i ekonomskoj moći. Niko drugi ne brine o našoj bezbednosti, moramo mi sami – rekao je Karan.

Kako kaže, vrhovni vojni vrh je jako dobro odlučio šta je ono što nam je potrebno.

Autor:

#Novo jutro