AKTUELNO

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da bi radovi na gasovodu od Zlatibora ka Prijepolju mogli da počnu početkom marta.

Bajatović je za Novosti rekao da se sprovode aktivnosti u vezi sa tim projektom kako bi se skratili rokovi, kao i da se definiše trasa, priprema eksproprijacija i ispituje zemljište.

Kako kaže, naručene su i cevi zato što se očekuje rast cena čelika.

Bajatović ističe da je gasifikacija značajna jer će omogućiti potrošačima da koriste ekološki prihvatljiviji energent i obezbediti uslove za razvoj privrede.

Gasifikacija Zlatiborskog okruga je prvi u nizu projekata koji su predviđeni u okviru širenja mreže u Srbiji, a država za to daje garancije da se javno preduzeće Srbijagas zaduži za iznos od 40 miliona evra kod dve poslovne banke.

Planirana je izgradnja razvodnih gasovoda za Priboj, Novu Varoš, Prijepolje, Sjenicu i Rutoše.

To je, kako se navodi, predviđeno predlogom zakona koji će se danas naći pred poslanicima, a u kome se navodi da su planirane trase dva nezavisna gasovoda.

Prvi počinje priključkom na glavnu merno-regulacionu stranicu ’’Rudine’’ na Zlatiboru i snabdeva Rutoši, Priboj, Novu Varoš i i Prijepolje.

Drugi ide od priključka u glavnom razvodnom čvoru ’’Glogovnik’’, koji je deo gasovoda Aleksandrovac-Kopaonik-Novi Pazar-Tutin i snabdeva stanicu ’’Sjenica’’.

Širenje mreže će omogućiti, kako se ističe, korišćenje plavog energenta kao jeftinog i ekološki prihvatljivog goriva kojim će se u znatnoj meri rasteretiti elektroenergetski sistem.

Navodi se da će gasifikacija stvoriti uslove za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima tog okruga i povezivanje industrijskih, komunalnih i individulanih potrošača na sistem.

#gasovod