AKTUELNO

Dr Aleksandra Pikula, načelnica odeljenja Ginekološko akušerske klinike Narodni front, ističe da je dobra vest da u našim uslovima, Srbija dobija mogućnost da se bori sa još jednom pošasti koja je jedna od tri najveće i najopasnije epidemije u svetu.

Kako dodaje, u svakom trenutku preko 80 odsto populacije jeste inficirano ovim virusom.

- Mi ne znamo da li će papiloma virus proći kroz organizam, ili će izazvati neke kancerogene reakcije - priča Pikula.

Kako dodaje, humani papiloma virus jeste rasprostranjen koji se u najvećem procentu prenosi genitalnim putem, ali i preko vode, u bazenima, plažama, javnim toaletima.

- Takođe, sve je više svetskih statistika koje ukazuju na to da to izaziva i infekciju preko orofaringealne sluznice, usne duplje, ždrela, posebno kod muškaraca - rekla je Pikula.

Kako je istakla, vakcina postoji preko 15 godina, gde su u Australiji nakon desetogodišnjih studija, ovu bolelost sveli na 1 odsto, čak nemaju ni virusnih bradavica, koje su najbenignije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svetske statistike govore da jako puno zemalja to odavno primenjuje, i sveli su na mimimum oboljevanje - kaže Pikula.

- Određeni sojevi imaju visok maligni potencijal, da do te mere izmene organizam, da ta ćelija koju su napali, mogu da postanu neprijatelj samoj sebi - navodi Pikula.

Kako dodaje, ta vakcina u Srbiji postoji već neko vreme, ali je vakcina od aprila 2019. bila preporučena, i nije spadala u obavezan kalendar, i osoba koja je želela sama da se vakciniše, kupovala ju je sama, dok je sada drugačiji slučaj.

- Ovom vakcinom će se, smanjiti procenat smrtnosti žena od karcinoma materice, jer u Srbiji svakoga dana umre jedna, a obole četiri žene - rekla je Pikula.

Autor: