AKTUELNO

Novi Sad je jedina Evropska prestonica kulture sa dve prestižne nagrade pre titularne godine, navela je premijerka Ana Brnabić reagujući na to što je Novi Sad, koji je proglašen za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture sada dobio i nagradu "Melina Merkuri".

Nagrada "Melina Merkuri", vredna milion i po evra, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, stigla je u Novi Sad, konstatovala je Brnabić i čestitala svim Novosađanima i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na ovom priznanju.

"Ovim priznanjem, uz već dodeljenu Nagradu za najbolji evropski trend u oblasti kulture, naš Novi Sad je jedina Evropska prestonica kulture sa dve prestižne nagrade pre titularne godine", navela je Brnabić na Tviteru.

Ranije danas je iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022" saopšteno da je posle priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture Grad dobio i nagradu "Melina Merkuri", koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture.

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine ocenio je Novi Sad kao jednu od najboljih evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi i sada je, nakon trećeg kontrolnog izveštaja, dao preporuku da "Srpska Atina" dobije ovo prestižno priznanje.

Nagrada "Melina Merkuri", nazvana je po glumici i nekadašnjoj grčkoj ministarki kulture, a koja se smatra najzaslužnijom za pokretanje projekta "Evropska prestonica kulture".

#Ana Brnabić