AKTUELNO

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, savetnica predsednice Vlade Srbije, ističe da mere u okviru strategije za podsticanje rađanja nisu političke, već prioritetne.

- Da bi imali prostu reprodukciju, odnosno da bi se obnovili u broju u kom smo treba da svaka žena rodi 2,1 odsto dece statističi. Ta brojka kod nas je 1,5. Čitav niz mera donosi država za podsticanje rađanja - navodi Đukić Dejanović.

Imali smo izvanrednu strategiju donetu 2008. godine koju sam zatekla u fioci. Ona je bila samo teorijski perfektna, a bila je zapravo mrtvo slovo na papiru.

Foto: TV Pink Printscreen

Demografi su nas naučili da je merna jedinica za ocenu 10 godina, dodala je ona.

- Ovo nisu političke mere, već prioritetne mere, jer nas ima sve manje - istakla je Đukić Dejanović i ukazala da finansijska podrška nije jedina podrška.

Kako je objasnila, strategija za podsticanje rađanja podrazumeva usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, više znanja o planiranju porodice...

Đukić Dejanović je istakla da je prvih 1.000 dana najbitnije za razvoj deteta, te da je to period koji mame i tate treba da dele i da je mnogo manji pritisak na majke kada postoji stabilan partnerski odnos.