AKTUELNO

Elektroenergetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna, istakli su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i direktor JP EPS Milorad Grčić tokom posete kopu "Tamnava - Zapadno polje" u RB Kolubara. Mi smo u julu ove godine proizveli pet odsto više električne energije nego lane u julu, rekao je Antić.

On je ocenio da je to je izuzetno značajno za ukupnu ekonomiju naše zemlje i da taj rezultat dobija na posebnoj težini ako uzmemo u obzir da je u julu proizvodnja u hidro sektoru za 41,8 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine. Kako kaže, to znači da su rudari radili punom parom, postizali određene rekorde za ovaj period godine, te da su obezbedili da u termo sektoru imamo 29 odsto veću proizvodnju nego u julu 2016. godine.

-Naša elektro energetska situacija je potpuno stabilna. Mi smo juče i izvezli značajne količine električne energije na tržište uzimajući u obzir da su cene na berzama bile izuzetno visoke i time smo na neki nacin i stabilizovali stanje na berzama u regionu - rekao je Antić. Međutim, ministar naglašava da je ključni zadatak elektroprivrede Srbije u ovom trenutku pre svega da obezbedi puno snabdevanje svih potrošača.

- To radimo i to smo uvek radili. Bez obzira na sve izazove ne postoji ni promil potrebe da razmišlja o bilo kakvim problemima koji bi se u snabdevanju mogle desiti - rekao je Antić. Kako kaže, elektroprivreda Srbije je i pored manje proizvodnje uglja koji smo imali u prvom kvartalu usled problema sa velikim hladnoćama u januaru i klizištem koje se pojavilo na polju D, uspela da stigne proizvodnju.

Foto: Tanjug

-Na današnji dan proizvodnja je za nekih 150.000 tona veća nego u istom periodu 2016. godine. To znači da od početka godine je veća proizvodnja 2017. nego u istom periodu prošle godine - rekao je Antić. Ocenjujući da je reč o izuzetnom rezultatu, ministar se zahvalio poslovodstvu elektroprivrede Srbije i ljudima koji vode proizvodnju u Kolubari i na kopnu Drmno, ali pre svega rudarima koji u najtežim uslovima obavljaju neverovatno zahtevan posao.

On se zahvalio rudarima na velikoj posvećenosti i ljubavi koju imaju prema svojoj kompaniji i Srbiji. Direktor EPS-a Grčić podsetio je da je sutra Dan rudara, te je svim rudarima čestitao praznik. On im se zahvalio za sve što rade za državu i Srbiju pogotovu ove godine kada su uslovi za rad dosta teži nego prethodnih nekoliko godina.

- Treba uzeti u obzir da je velika suša, da su nam rečni tokovi dosta niži nego prethodnih godina, kao i da je proizvodnja električne energije iz naših hidroelektrana i hidropotencijala za 40 odsto bila niža - rekao je Grčić. Navodeći da se ta razlika mora nadokanditi iz uglja, on je istakao da su oči cele Srbije u 2017. godini uprte upravo u EPS-ove rudnike i u rudare.

#Aleksandar Antić

#Struja

#snabdevanje

'