AKTUELNO

Nakon delta soja, nova varijanta korona virusa koja se pojavila u južnoj Africi i počela da se širi svetom, nazvana je omikron. Svetska zdravstvena organizacija odlučila je ranije da nove sojeve naziva po slovima grčkog alfabeta, ali je u ovom slučaju preskočila dva.

Odnosi Svetske zdravstvene organizacije i Kine našli su se ponovo pod lupom nakon što je zdravstveno telo Ujedinjenih nacija prekočilo grčka slova “nu” i “xi” (gzaj/ksaj) i umesto toga novu varijantu korona virusa nazvalo “omikron”.

Naime, SZO je počela da koristi grčka slova “alfa”, “beta” i “delta” za varijante virusa navodeći da je to “lakše i praktičnije za širu javnost”. Međutim, soj iz Afrike su nazvali “omikron” što je momentalno izazvalo spekulacije da je tako odlučeno kako bi se izbegla bilo kakva aluzija na kineskog predsednika Sija (na engleskom Xi) Đinpinga.

Kako piše “Dejli mejl”, SZO se prebacuje da se “poklonila” Kini preskačući slovo u grčkom alfabetu kad je imenovala novu varijantu kovida.

Predsednik Si navodno ima popriličan uticaj na generalnog direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, bivšeg ministra iz Etiopije u kojoj Kina značajno ulaže. Kineska vlada je optužena za “agresivnu” kampanju uticanja na SZO, naročito na početku pandemije korona virusa, a kasnije i na njihove istrage o poreklu istog.

Portparol SZO je, međutim, objasnio da je SZO odustao od imena “nu” jer bi ljudi pomislili da se to odnosi na “novu varijantu, a ne na ime”.

-A od “xi” smo odustali jer je reč o uobičajenom prezimenu, a dogovoreno je da izbegavamo imena mesta, ljudi, životinja, kako bi se izbegla stigmatizacija – naveo je.

Autor: